На војном полигону на северу Русије пронађени радиоактивни изотопи

© Sputnik / Мария Плотникова / Уђи у базу фотографијаСеверодвинск
Северодвинск - Sputnik Србија
Пратите нас
Федерална служба за хидрометеорологију и праћење животне средине („Росгидромет“) саопштила је да је након несреће на војном полигону у Архангелској области 8. августа било откривено присуство „краткотрајних радионуклида стронцијума, баријума“. У овом тренутку ситуација у региону је стабилна.

„Радионуклидни састав узорка који је узет у Северодвинску показао је присуство краткотрајних техногених радионуклида 91Sr (T1/2=9,3 ч) (стронцијума), 139Ba (T1/2=83 мин), 140Ba (T1/2=12,8 дана) (баријума) и њему сличног радионуклида 140La (T1/2=40ч) (лантана), чији су производи распадања инертни радиоактивни гасови“, наводи се у саопштењу.

Раније је Руска служба открила радиоактивне племените гасове у узорцима ваздуха у том региону. Како претпостављају у служби, они су и били узрок кратковременог повећања зрачења 8. августа, на дан хаварије.

„Наведени радиоактивни изотопи су производи цепања језгра уранијума. Међутим, из изјаве ’Росгидромета‘ се не види да су они последица хаварије код Северодвинска. У сваком случају, то не мења закључак да становништву ништа не прети“, објаснио је Спутњику главни уредник независног портала за атомску енергетику „AtomInfo.ru“ Александар Уваров.

Почетком месеца на полигону Министарства одбране Русије у Архангелској области дошло је до експлозије и пожара током испитивања течности за ракетни мотор, али Министарство није открило детаље пројекта. Они су саопштили да није било пораста радијације у овом подручју након експлозије.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала