Опустео ваздушни простор око Сирије - Sputnik Србија

Турска бомбардовала базу Курда, спремне и копнене снаге (видео)

Пратите нас
Турска авијација извела је напад на базу курдских Сиријских демократских снага у сиријској провинцији Хасака, саопштила је телевизија „Мајадин“.

„Турски авиони извели су напад на штаб курдских снага у предграђу града Ел Маликија, у провинцији Хасака на североистоку Сирије“, јавља телевизија.

И сиријски државни радио је потврдио да је турско ратно ваздухопловство извело ваздушни напад на контролни пункт на граници Сирије и Ирака, у којем су порушена два моста. Овај контролни пункт контролишу арапско-курдски одреди Сиријских демократских снага.

У саопштењу се прецизира да за сада нема података о жртвама напада.

На друштвеним мрежама објављене су и фотографије турских копнених снага које се концентришу у близини границе са Сиријом, а огласила се и Бела кућа која тврди да Турска није започела најављену офанзиву на Сирију.

„За сада не видимо да је ова операција у току“, изјавио је високи представник америчке администрације.

Раније су Сиријске демократске снаге јавиле да су се америчке снаге повукле са границе са Турском на северу Сирије, кршећи споразуме постигнуте са курдским савезницима. Турски председник Реџеп Тајип Ердоган такође је изјавио да америчка војска напушта територије на северу Сирије, где Турска планира да изведе војну операцију против курдских снага.

Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
00:36 08.10.2019

Министарство одбране Турске саопштило је да је завршена припрема за нову операцију на северу Сирије.

„Стварање зоне безбедности и мирног коридора потребно је да би се осигурала безбедност Сиријаца. То ће допринети стабилности и спокојству нашег региона. Генералштаб Оружаних снага Турске никада неће дозволити стварање терористичког коридора на нашим границама. Припрема за операцију је завршена“, истиче се у саопштењу турског Министарства одбране.

23:26 07.10.2019

Високи званичник америчке администрације изјавио је да Турска није започела најављену офанзиву на Сирију.

„За сада не видимо да је ова операција у току“, додао је представник администрације.

Он се осврнуо и на повлачење америчких трупа са тог подручја, оцењујући да Вашингтон не повлачи све трупе из Сирије, већ само премешта оне које се налазе на северу.

„Ово није повлачење трупа из Сирије, већ се ради о премештању малог броја војника. Они ће бити пребачени у друге базе у Сирији. Овај трансфер се одвија у овом тренутку“, рекао је званичник.

Према његовим речима, ради се о 50 војника. Он је додао да су Сједињене Америчке Државе раније успеле да убеде Турску да не спроводи војну операцију на северу Сирије.

 

23:23 07.10.2019

Портпарол турског министра спољних послова Хами Аксој изјавио је да је „Турска одлучна да успостави зону безбедности како би заштитила сопствени опстанак и безбедност чишћењем области источно од Еуфрата од терориста, као и да осигура мир и стабилност Сирије“.

23:11 07.10.2019
Припадници и присталице Сиријских демократских снага демонстрирају против Турске - Sputnik Србија
22:47 07.10.2019

Амерички државни секретар Мајк Помпео разматрао је са британским колегом Домиником Рабом планове Турске о војној операцији на северу Сирије, саопштено је из Стејт департмента.

„Они су разговарали... о Турској инвазији на Сирију“, пише у саопштењу.

22:38 07.10.2019
22:35 07.10.2019
22:30 07.10.2019
Опустео ваздушни простор око Сирије - Sputnik Србија
22:27 07.10.2019

И сиријски државни радио је потврдио да је турско ратно ваздухопловство извело ваздушни напад на контролни пункт на граници Сирије и Ирака, у којем су порушена два моста. Овај контролни пункт контролишу арапско-курдски одреди Сиријских демократских снага.

22:24 07.10.2019
22:20 07.10.2019

Конвој од 70 камиона прошао је поред контролног пункта Симелка. Такође се наводи да су врата неких камиона била отворена и у њима су виђене беспилотне летелице и бетонски блокови.

 

22:18 07.10.2019

Турска авијација извела је напад на базу курдских Сиријских демократских снага у сиријској провинцији Хасака, јављају медији.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала