Канадски генерал: Очекивали су да ћу се слагати с њима... Бомбардовање и признање Косова су лудост

© AP Photo / ALASTAIR GRANTНАТО авиони Б-52 узлећу са британског аеродрома Фејрфорд током бомбардовања СРЈ 1999.
НАТО авиони Б-52 узлећу са британског аеродрома Фејрфорд током бомбардовања СРЈ 1999. - Sputnik Србија
Пратите нас
Канадски генерал у пензији, некадашњи командант Унпрофора у Сарајеву Луис Макензи долази на предстојећи Сајам књига у Београду поводом промоције српског издања своје књиге „Миротворац: Пут у Сарајево“, која је написана пре 26 година и која је била бестселер у Канади.

У интервјуу за „Политику“, он понавља своје ставове, због којих је био често критикован у својој земљи, а пре свега у БиХ, да у Сребреници није почињен геноцид, већ ратни злочин, да је ослобађање у Хагу ратног команданта бошњачких снага у Сребреници Насера Орића срамотно, а да су бомбардовање Србије 1999. године и признање Косова велика грешка и „лудост“.

Макензи је био командант сектора Унпрофора у Сарајеву од 1992. до јуна 1993. године када су власти у Сарајеву затражиле да буде смењен.

„Очекивали су да ћу се слагати с њима по свим питањима... Како је мој мандат подразумевао да будем непристрастан и објективан, били су веома узнемирени мојим коментарима на поједине проблеме“, каже Макензи.

Канадски генерал, који је после одласка у пензију након повратка из Сарајева једно време био и заменик премијера Канаде, противио се НАТО бомбардовању Србије и критиковао је своју Владу због признања једнострано проглашене независности Косова.

„Истина ће увек узнемиравати оне који имају друкчије мишљење. Развојем догађаја од бомбардовања наовамо, јасно је да је лудост бомбардовања суверене земље и признање независности Косова више створило проблем него што га је решило“, истакао је Макензи.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала