Сусрет уметности и науке у Београду

© Фото : Центар за промоцију наукеМанифестација "Арт+неуросајенс"
Манифестација Арт+неуросајенс - Sputnik Србија
Пратите нас
Манифестација „Арт енд неуросајенс“, која представља место сусрета уметности и науке, биће отворена од 14. новембра до 7. децембра на више локација у Београду, а посетиоце очекује разноврстан програм, од едукативних радионица, предавања, вођења кроз изложбе и радионица за школарце.

Четврто по реду издање програма Центра за промоцију науке „Арт енд неуросајенс“, које се ове године одржава под слоганом „Свет иза очију“, биће посвећено неуронаукама као активном и динамичном полигону савремених истраживања.

Током новембра и децембра 2019, програм ће се одвијати на више локација у Београду, укључујући Галерију науке и технике Српске академије наука и уметности, Француски институт, Колегијум Хунгарикум, Научни клуб центра и уметничке факултете.

© Фото : Центар за промоцију наукеОдабрани уметници представиће своје виђење неуронаука
Сусрет уметности и науке у Београду - Sputnik Србија
Одабрани уметници представиће своје виђење неуронаука

Уз коришћење напредних технологија и аутентичних креативних поступака, одабрани уметници представиће своје виђење неуронаука и савремених научних истраживања и открића, али и њиховог односа и утицаја на човека и друштво у целини. Приказани радови се у знатној мери ослањају на креативне, научне и технолошке поступке, попут методолошких истраживања, прилагођених експеримената, наменског програмирања и коришћења различитих софтвера и кодова.

Један од радова који ће премијерно бити приказан током свечаног отварања манифестације, 14. новембра, у Галерији САНУ, јесте и перформанс Јасне Јовићевић „Седим и бринем за њу“, победнице прве националне AI Lab селекције у Србији.

© Фото : Центар за промоцију наукеПриказани радови у знатној мери се ослањају на креативне, научне и технолошке поступке
Сусрет уметности и науке у Београду - Sputnik Србија
Приказани радови у знатној мери се ослањају на креативне, научне и технолошке поступке

Овај научно-уметнички пројекат саксофонисткиње и композиторке, једне од најбољих музичара домаће џез сцене, преиспитаће на који начин реагују мождани таласи на њену музику, као и то на који начин је музиком могуће манипулисати мождане таласе слушаоца.

„Посебна вредност овогодишњег програма је чињеница да су сва представљена уметничка дела настала кроз интензиван дијалог, директну комуникацију и заједничка истраживања представника обе стваралачке стране“, наводи Добривоје Лале Ерић, руководилац Сектора за међународну сарадњу. „На тај начин Центар за промоцију науке доприноси обликовању прве одрживе, живе мреже, која може да окупи и потпомогне сарадњу креативних умова који долазе из наизглед супротстављених дисциплина — уметности и науке.“

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала