Путин стигао у Париз на преговоре у „нормандијском формату“ /видео/

© AP Photo / Rafael YaghobzadehПредседници Русије и Француске, Владимир Путин и Емануел Макрон пред састанак "нормандијске четворке" у Паризу
Председници Русије и Француске, Владимир Путин и Емануел Макрон пред састанак нормандијске четворке у Паризу - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин стигао је у Париз где ће се данас одржати самит лидера „нормандијске четворке“ и билатерални сусрети са лидерима држава овог формата, укључујући и састанак са украјинским председником Владимиром Зеленским.

Пре самита, Путин ће разговарати са немачком канцеларком Ангелом Меркел и председником Француске Емануелом Макроном. Ти ће састанци, како се очекује, трајати укупно пола сата.

Путина је у Јелисеjској палати поздравио одред почасне гарде, а дочекао га је француски председник Емануел Макрон. 

​Како пише лист „Комерсант“, позивајући се на неименоване изворе у руској власти, Русија ће се држати чврсте позиције у контексту реализације Минских споразума. Извор листа је објаснио да је за Украјину предстојећи састанак у Паризу политички акт, док је за Русију радни сусрет.

На састанак су стигли и немачка канцеларка Ангела Меркел и украјински председник Владимир Зеленски.

​„Нормандијски формат“ је дипломатска група коју чине представници Немачке, Русије, Француске и Украјине за решавање ситуације у Донбасу. Формат се појавио у јуну 2014. године и тада су током обележавања 70. годишњице инвазије савезника у Нормандији лидери четири државе први пут разговарали о деескалацији ситуације на југоистоку Украјине.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала