Руска докторка објаснила зашто вода може бити опасна

CC0 / пиксабеј / Пластична боца
Пластична боца - Sputnik Србија
Пратите нас
Превелика употреба воде може да изазове озбиљне последице у организму човека, изјавила је докторка медицинских наука Ала Погожева, са руског Института за храну и биотехнологију.

Према речима стручњака, превелики унос течности доводи до повећања разградње протеина и испирања потребних витамина и минерала из тела. Поред тога, изазива оптерећивање кардиоваскуларног и мокраћног система.

Вода - Sputnik Србија
Свет луксузних вода — за боцу плаћају 9.000 динара, а каква је она заправо (фото)
Просечна потреба организма за водом износи два и по литра дневно, навела је Погожина. Организам добија литар воде из хране, док се 1-1,5 литара уноси као течност — чај, млеко, супа.

Руска докторка је објаснила да за гашење жеђи није важна само количина течности, већ и њен укус. На пример, кисели напици (из воћа, квас, зелени чај) стимулишу лучење пљувачке и смањују осећај жеђи.

„Напици као што су кафа, црни чај и остали укључују се у исхрану у облику слободне течности, која се не садржи у чврстој храни. Количина такве течности треба да износи 1.500-2.000 милилитара (тј. шест-осам чаша) дневно“, додала је Погожина.

Према њеним речима, удео воде у организму човека варира током живота: код детета је има 75 одсто, а код старије особе 55 одсто.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала