Србија завршила полагање цеви за своју деоницу „Турског тока“

Део крака Турског тока кроз Србију
Део крака Турског тока кроз Србију - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Цеви „Националног магистралног гасовода“ кроз Србију су положене. Тај гасовод је нови алтернативни правац снабдевања за цео Балкан, јер ће преко Бугарске, Србије и даље у Мађарску, допремати гас из „Турског тока“. У припреми су даљи радови на гасној инфраструктури, потврђено РТС-у.

Директор „Србијагаса“ Душан Бајатовић рекао је за РТС да је у Србији постављено 403 километара цеви у оквиру „Турског тока“.

„Подбушен је Дунав, Тиса, Морава, сви канали и пролази. Цеви су спојене. Очекујемо да завршимо радове на мерним станицама“, рекао је Бајатовић.

Србија ће имати три излаза са гасовода — код Параћина, Београда и Зрењанина. Остаје, каже Бајатовић, да се уради излаз за гасно складиште „Банатски Двор“.

„Наши саветници су рекли да смо на овом послу били три пута ефикаснији у изради овог пројекта од водећих европских компанија“, истакао је директор „Србијагаса“.

Према његовим речима, тренутно постоје проблеми са радовима на „Турском току“ у Бугарској.

„Комплетан гасовод у Бугарској и оно што треба да ураде Мађари треба да буде готово до краја 2020. године. Ако Бугари убрзају, онда ће то бити у роковима“, напоменуо је Бајатовић.

Сви капацитети „Турског тока“ су, истиче, 100 одсто распродати.

„То значи да је ово комерцијални пројекат. Источна Европа је гладна гасовода и не треба политички то да се спречава“, истакао је Бајатовић.

© Tanjug / DUSAN ANICICЦеви за гас на траси "Турског тока" кроз Поморавље
Србија завршила полагање цеви за своју деоницу „Турског тока“ - Sputnik Србија
Цеви за гас на траси "Турског тока" кроз Поморавље

„Грађани да не брину“

Говорећи о договору Русије и Украјине о испоруци гаса, Бајатовић каже да је реч о начелном споразуму о испоруци око 40 милијарди кубика гаса — дупло мање него до сада.

„То је све једна геостратешка игра. Мораће Европљани да ову игру доведу до краја“, каже директор „Србијагаса“.

Напоменуо је да грађани Србије не треба да се брину, јер је добављена довољна количина гаса, обезбеђени су транспортни правци и допуњено је складиште „Банатски Двор“ са 550 милиона кубика гаса.

„Можемо да будемо мирни“, рекао је Бајатовић, истичући и да се цене гаса неће мењати.

„Количине гаса које стижу из Америке у Европу не могу пореметити тржиште. Наредни период гарантује да неће бити поремећаја у цени гаса“, навео је директор „Србијагаса“.

У плану још једно складиште гаса

Директор „Србијагаса“ рекао је за РТС да се са Владом Србије разматра градња још једног складишта гаса — Банатски Итебеј.

Према његовим речима, вероватно ће бити капацитета милијарду кубика гаса.

Бајатовић додаје да се завршава пројекат проширења капацитета „Банатског Двора“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала