Митрополија одговорила црногорском премијеру: Напад на полицију је подметачина Цркви

CC0 / pixabay / Манастир у Цетињу.
Манастир у Цетињу. - Sputnik Србија
Пратите нас
Премијер Душко Марковић данас неправедно позива митрополита Амфилохија на одговорност за насиље и потпуно му непримерено упућује некаква „упозорења“, иако су и сам митрополит и Митрополија јасно и недвосмислено рекли да су против насиља, речено је „Вијестима“ из Митрополије црногорско-приморске.

„Ова Црква није против државе нити, на било који начин, подрива њен правни поредак. Сваки напад на полицију сматрамо за подметачину Цркви. Подржавамо његов позив за дијалог, али само онакав дијалог у којем би се уважио став Цркве, а који досад није био такав, него се показао као партијско и безаконо једноумље“, саопштено је „Вијестима“.

„Саопштење потписује све свештенство и монаштво Митрополије црногорско-приморске, које је данас било на Сабрању у цркви Светог Николе у Улцињу“, наводи се у одговору на Марковићеву упозорење.

Из МЦП је саопштено да су сви свештеници, без изузетка, исказали верност митрополиту Амфилохију, Митрополији и Патријаршији српској.

„Свештенство подржава да архијереји предузму све доступне домаће правне мјере и обрате се свим релевантним међународним институцијама ради заштите имена, достојанства и имовине наше Свете Цркве“, саопштено је након Сабрања.

Митрополит је упознао свештенство са чињеницом усвајања и проглашења новог „антицрквеног закона о слободи вјероисповијести, чији је циљ слабљење наше Цркве и отимање црквене имовине“.

„Митрополит је подсетио на све саборне активности, које су предузете како би се утицало да до усвајања оваквог Закона уопште и не дође, као што су Тројичиндански сабор у Подгорици и Световасилијевски сабор у Никшићу. Митрополит је поновио да Црква не подстиче на демонстрације, особито не насилне, нити позива и подржава вјерни народ да се сукобљава са полицијом, у чијим редовима су наша браћа и сестре. То, с друге стране, не значи да вјерни нису слободни да искажу своје противљење према безакоњу и лошој намјери према нашој Цркви, који су пратили доношење овог Закона, те да га храбро, јасно и одлучно саопштавају јавности. Свештенство и верни су, пре и изнад свега, позвани да се моле Богу, да онима који су на власти поврати разум, те да се труде да изгоне људске гријехе, најприје из себе, па онда и других, а по речима Светог Писма, они се никако другачије не изгоне ’осим постом и молитвом‘ (Мт. 17, 21)“, пише у саопштењу.

Истакли су да ће свештенство, у духу саборности и јединства, чувати достојанство Цркве у смутњи која је настала због доношења овог „несрећног Закона, позивајући и све вјерне да се опходе према својим сусједима, рођацима, пријатељима и суграђанима у духу мира и братске љубави, па и онда кад не мисле једнако о актуелним догађајима“.

„Благодаримо верном народу који је показао изузетну одлучност и ријешеност да буде уз своју Цркву, одазвавши се на све позиве наших епископа на саборна окупљања“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала