Поскупљења и оштрије казне: 14 важних промена од јануара

© Sputnik / Александар МилачићДинари
Динари - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Од данас у Републици Србији ступају на снагу нови закони...

Првог дана 2020. године ступају на снагу нови закони и почињу да важе нова правила, преноси „Блиц“. 

 • Већа такса за РТС
  Такса за јавни сервис, Радио-телевизију Србије и Радио телевизију Војводине од данас износи 255 динара, уместо досадашњих 220 динара.

Законом о јавним медијским сервисима од 1. јануара 2016. уведена је обавеза плаћања таксе за свако физичко и правно лице које је корисник мерила електричне енергије по стамбеној јединици и пословном простору. Тада су предвиђени и услови за ослобађање од плаћања таксе.

 • Регистарске таблице се не мењају

Регистарске таблице којима је истекао рок од девет година, требало је до данас да буду замењене, али је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић донео одлуку да се регистарске таблице не мењају након истека рока од девет година од дана издавања, саопштио је данас МУП.

 • Дозволе са неограниченим роком важности
  У истом саопштењу наводи се да ће се од данас издавати и саобраћајне дозволе са неограниченим роком важности, а власници возила којима су дозволе издате пре 1. јануара 2020. године, у којима је уписан рок важности, након истека тог рока могу их заменити за нове саобраћајне дозволе које су трајне.
 • Скупља возачка дозвола у Новом Саду
  Полагање за возачку дозволу за Б категорију у новосадским ауто-школама биће скупље за 8.000 динара, док у већини осталих градова цене неће бити мењане.

Од 1. јануара полагање у Новом Саду уз пријаву испита, лекарско уверење, те полагање прве помоћи, стајаће будуће возаче око 95.000 динара или нешто више од 800 евра.

Из ауто-школа објашњавају да су повећању цена кумовале веће цене енергената, рада, пореза и доприноса.

У Београду за сада неће бити поскупљења, просечна цена је од 75.000 до 80.000 динара, са свим трошковима.

 • Паркирање „на минут“
  Паркирање „на минут“ и са „четири мигавца“ на улици, на бициклистичким стазама или на тротоарима од наредне године ће се стриктније кажњавати. Град Београд је набавио нове камере које ће бити постављене у зонираним деловима престонице и оне ће покривати све најважније улице, а свако ко се и даље буде паркирао где не треба, мораће да плати казну.
 • Поскупљење воде
  Београђане, према најавама, ускоро очекује повећање цена воде. Неће то бити баш у јануару, пошто је у претходних пар месеци уплатница „Инфостана“ већ увећана по другим основама, али у првој половини године веома вероватно.
 • Инфостан, дуговања и извршитељи
  Захтев предузећа испоручиоца услуге је упућен надлежнима. Дуговањима „Инфостану“ ће се, уместо судова, од 1. јануара бавити јавни извршитељи.

Стара дуговања за комуналне услуге и грејање које наплаћује „Инфостан“ има 150.000 Београђана. Рок за репрограм продужен је до краја марта, а до сада га је склопило готово 8.000 домаћинстава. Град је понудио отпис камате, максимално 12 рата, а за исплату дуга у целости и отпис 15 одсто главнице.

 • Скупље и цигарете

Цигарете би требало да поскупе 10 динара по паклици, због повећања акциза.

 • Пензионери и пензије...
  Швајцарска формула“ обрачуна усклађивања пензија биће примењивана од 1. јануара 2020. године. Надлежна министарства су предложила, а посланици у Парламенту прихватили, да пензије убудуће расту за проценат који представља збир половине процента раста потрошачких цена и половине процента раста зарада без пореза и доприноса.

Услови за пензионисање се мењају.

Жене ће у 2020. години за остваривање права на старосну пензију морати да напуне 63 године живота.

За одлазак у превремену пензију, нови услови су 39 година стажа и 57 година и осам месеци живота за жене, и 40 година стажа са 58 година и четири месеца живота за мушкарце.

 • Нова правила за паушалце
  Од првог дана Нове године паушалне предузетнике очекују нова правила. Изменама Закона о порезу на доходак грађана укинуте су групе паушалаца и проширен је списак оних који могу да постану паушалци.

Уместо поклона, за више од 115.000 паушалаца стижу новине. Једна од главних је да ће од 15. јануара пореска решења добијати унапред, електронски, па ће тако знати колики им је порез за целу годину. За поједине биће и додатних олакшица.

Новина је и то да ће од јануара паушално моћи да се опорезују и ауто-механичари, ауто-лимари и рачуновође. Начин опорезивања мења се за 14 делатности међу којима су таксисти, програмери, архитекте, уметници. Њима ће се порез обрачунавати по републичком просеку.

Ако сте фриленсер и радите искључиво за страног послодавца који нема представништво у Србији, од 2020. године закон вас препознаје као осигураника самосталних делатности, са свим правима и обавезама које из тога проистичу, што значи да морате сами поднети пријаву и обрачунавати порезе и доприносе.

 • Без пластичних кеса
  Град Београд од 1. јануара званично и коначно уводи забрану коришћења пластичних кеса. У продавницама ћете добити или купити кесу од папира или платнену торбу, а како су за трговце казне за кршење тог прописа високе, очекује се да ће их се придржавати.
 • Нови кућни ред
  У београдским зградама почиње примена нових прописа о кућном реду, од којих су најинтересантније санкције за буку из станова.

За сваку буку изнад 30 децибела која допре до вашег стана, плаћа се казна од 5.000 динара навише, зависно од града до града.

То значи да и грађани Србије могу да пријаве своје комшије за галаму, лупање, бушење, померање намештаја, лупање у зид, па чак и за гласни плач.

Донета је измена одлуке о кућном реду, према којој сада, осим управника, и станари могу пријавити бучне комшије комуналној полицији и комуналној инспекцији.

Казна за било коју врсту буке у згради је 10.000 динара, а исти износ је прописан и за држање разних предмета на тераси, ходнику зграде, за остављање смећа испред врата.

 • Дужници и легализација
  Уколико сте дужник и стрепите од принудне наплате, имајте у виду да 1. јануара ступају на снагу измене Закона о извршењу и обезбеђењу. Промењено је више од пола „закона о извршитељима“, за који се тврди да је сада повољнији за дужнике.

Од 1. јануара 2020. године уводи се поступак добровољног намирења новчаних потраживања пред јавним извршитељем.

Суштина је у томе да дужник постигне споразум са повериоцем, уз посредовање јавног извршитеља, али без улажења у извршни поступак и уз знатно мање трошкове. Иницијатива мора да потекне од повериоца, а рок за спровођење овог поступка је ограничен на 60 дана.

Од 1. јануара 2020. године почиње примена нових одредби Закона о извршењу и обезбеђењу (ЗИО), према којима дужник, власник непокретности више неће моћи да остане без стана због комуналног дуга мањег од 5.000 евра у динарској противвредности.

Такође, законским изменама предвиђена је потпуна заштита породиља и деце, тако што ће први пут бити изузета од извршења сва примања по основу закона којим се уређује финансијска подршка породицама са децом.

Од 1. јануара 2020. године легализацију ће спроводити општине којима ће практично бити упућено, тачније враћено око 190.000 предмета.

На основу Закона о главном граду и новог Статута града послови легализације до 400 квадрата прелазе у надлежност градских, а до 3.000 квадратних метара у надлежност приградских општина.

 • Трошкови превоза за долазак и одлазак са рада
  Мењају се правила за накнаду трошкова превоза за долазак и одлазак са рада. Послодавац од 1. јануара може да бира између две опције.

Прва опција је да послодавац купује запосленима месечне превозне карте у јавном саобраћају.

Ово је најекономичнија опција, јер нема додатних трошкова. С друге стране, ради се о најмање пожељној опцији за запослене, јер не уважава њихову слободу избора коју врсту превоза ће користити за долазак и одлазак са посла.

Друга опција је да послодавац исплаћује запосленима накнаду за трошкове превоза, уз коришћење неопорезивог износа, уколико се ти трошкови документују.

Ова опција подразумева сакупљање рачуна као доказа да је исплаћена накнада стварно и искоришћена за превоз (то је услов за коришћење неопорезивог износа).

 • Укида се „бус плус“
  Градске власти Београда најавиле су да се 1. септембра 2020. завршава десетогодишњи уговор са конзорцијумом на чијем се челу налази фирма „Апекс“, па Град тражи партнера, а ко ће то бити, знаће се у другој половини наредне године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала