И магла и смог: Зашто је Београд данас био међу најзагађенијим градовима у Европи

CC0 / Pixabay / Смог у граду
Смог у граду - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Над Београдом су данас били и магла и смог, а према подацима Агенције за заштиту животне средине Србије, ваздух је загађен и у Новом Саду, Беочину, Панчеву, Смедереву, Ваљеву, Косјерићу и Нишу.

Београд је у једном тренутку, према мерењима сајта „Ер вижуал“ био на 8. месту по загађености ваздуха у Европи, а министар заштите животне средине Горан Триван каже да ваздух у Србији јесте загађен, али да наша земља није изузетак у региону, јер се с тим проблемом боре и остале земље у окружењу.

На листи „Ер вижуала“ су и Сарајево — на 13. месту, Скопље на 16. и Загреб на 17. месту по загађености у Европи.

Министар Триван указује да су главни разлози загађења ваздуха у Србији, нарочито у зимским месецима, постројења за грејање, индивидуална ложишта и саобраћај.

„Битно утичу постројења за грејања, а то су градске топлане и индивидуална ложишта, којих има много у свим нашим градовима. Та индивидуална ложишта су и у болницама, вртићима, школама, али има и много породичних котларница“, навео је Триван за Танјуг.

Подсећа да је законска обавеза свих општина да донесу своје краткорочне и дугорочне планове за побољшање квалитета ваздуха, као и мере које ће преузимати у ситуацијама када квалитет ваздуха искаче из граница дозвољеног.

Према његовим речима, Београд већ годинама спроводи такве мере, међу којима је гашење индивидуалних котларница и повезивање објеката на централно грејање.

„Обавеза је и Електропривреде да градске топлане буду на таквом технолошком степену да користе гориво и технологију која не загађује животну средину“, рекао је Триван и додао да ће то бити дуготрајан процес који ће захтевати доста финансијских улагања.

Неопходно је и да локалне самоуправе боље организују саобраћај, додао је министар.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала