САД не намеравају да преговарају са Ираком о повлачењу војске

© AP Photo / Luis M. AlvarezСтејт департмент
Стејт департмент - Sputnik Србија
Пратите нас
САД не намеравају да разговарају са Ираком о повлачењу своје војске из те земље, саопштио је Стејт департмент САД поводом захтева Багдада да Вашингтон пошаље делегацију за преговоре о повлачењу.

„У овом тренутку било која делегација која буде послата у Ирак бавиће се разговором о томе како да се обнови стратешко партнерство — не разговором о повлачењу војске, него о томе како да се исправно и адекватно наше снаге разместе на Блиском истоку“, наведено је у саопштењу.

Додаје се да је потребно да америчке и ирачке власти ипак преговарају, не само о безбедности, него и о финансијском, економском и дипломатском партнерству.

У саопштењу Стејт департмента је, такође, наведено да је „Америка сила добра на Блиском истоку“.

Председник САД Доналд Трамп рекао је раније да, уколико Ирак настави да инсистира на повлачењу америчке војске, САД могу да уведу санкције тој земљи и да затраже исплату трошкова за рат на њеној територији.

Вршилац дужности премијера Ирака Адел абд ел Махди тражио је од америчког државног секретара Мајка Помпеа да пошаље представнике за израду механизама повлачења страних трупа са територије Ирака. Представник главног команданта ирачких оружаних снага је саопштио да су ирачке власти почеле да припремају механизам за повлачење страних војника са своје територије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала