Иницијатива Русије и Турске за примирје у Либији

Пратите насTelegramOdyssey
Команда Либијске националне армије поздравља иницијативу Русије и Турске о примирју, али саопштава да ће наставити борбу.

Тако су реаговале снаге маршала Халифе Хафтара на заједничку изјаву Владимира Путина и Реџепа Тајипа Ердогана, у којој се супротстављеним странама у Либији предлаже да прекину ватру од 12. јануара.

Супарници Хафтарових снага, Влада националног споразума, такође је позитивно реаговала на исход преговора руског и турског лидера.

По мишљењу експерата, без обзира на оштру реторику зараћених страна, шансе за примирје у земљи још увек постоје. Зближавање ставова Москве и Анкаре може помоћи мировном процесу, сматрају аналитичари.

Русија и Турска сложне око иницијативе за Либију

Експерти верују да су, упркос одређеним несугласицама, Анкара и Москва успеле да пронађу заједнички приступ покретању процеса решавања кризе у Либији. То је мишљење заменика директора Института за афричке студије Руске академије наука Леонида Фитунија.

„Русија и Турска, генерално гледано, имају доста различите интересе, јер Анкара, осим геополитичких циљева, прати још и идеолошке и верске циљеве, који су од великог значаја за овај регион. У руској политици верска компонента потпуно изостаје“, истакао је Фитуни.

„Због тога су Турска и Русија дуго формирале заједнички став о либијској агенди. Сада су ставови земаља заиста блиски, без обзира на то што су неки трећи играчи покушавали да искористе ситуацију да би посвађали две земље“, изјавио је експерт.

Компликовани преговори

По његовом мишљењу — постоји шанса да се, упркос оштрој реторици сукобљених страна и критичној фази сукоба у Либији, ипак може успоставити примирје.

© AFP 2023 / ABDULLAH DOMAОчекују се веома компликовани преговори...
Иницијатива Русије и Турске за примирје у Либији - Sputnik Србија
Очекују се веома компликовани преговори...

„Реч је о прилично компликованим преговорима. Потребни су уступци обе сукобљене стране у Либији, и у томе им могу помоћи Анкара и Москва. Треба напоменути да важну улогу у руско-турској координацији играју лични напори Путина и Ердогана. Развили су прилично поверљив однос и то им омогућава да заједно решавају проблеме“, додао је Фитуни.

Сличну тачку гледишта има и сарадник Центра за постсовјетска истраживања на Руској академији наука Владимир Аватков. По његовом мишљењу — и Русија и Турска су заинтересоване за успостављање мира у Либији.

„Сада се објективни интереси Турске и Русије поклапају када је реч о Либији. Обе државе желе мир у том региону“, изјавио је експерт у коментару за РТ.

Позитивно искуство из Сирије

Према мишљењу Аваткова — позитивно искуство у регулисању сукоба које су имале Анкара и Москва у оквиру сиријске сарадње, данас може бити искоришћено у Либији.

„У Либији је још увек тешка ситуација, наставља се грађански рат. Узимајући у обзир значај Русије и Турске за регион, чињеница да су оне развиле заједничку линију за регулисање либијског сукоба је од великог значаја и може допринети успостављању мира у Либији у дугорочној перспективи“, закључио је експерт.

Подсетимо — берлински процес за постизање политичког решења у Либији је покренут септембра 2019. године, када су у главном граду Немачке одржавани преговори о стању у Либији. Консултацијама су присуствовали званични представници Русије, САД, Француске, Велике Британије, Италије, Египта, Уједињених Арапских Емирата, Турске, Арапске лиге и Европске уније.

Друга рунда међународних преговора одржана је почетком октобра 2019. године. Из руског Министарства спољних послова су након тога саопштили да су стране „темељно размениле мишљења“ о тренутној војно-политичкој ситуацији у Либији. Међутим, након ових састанака нису разрађене посебне мере. Како је изјавио министар спољних послова Владе националног споразума Мухамед Сијала — наредна конференција може бити одржана половином јануара 2020. године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала