ЦИК Абхазије заказала председничке изборе за март

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаПротести против председника у Абхазији
Протести против председника у Абхазији - Sputnik Србија
Пратите нас
Председнички избори у Абхазији одржаће се 22. марта, саопштио је за Спутњик председник Централне изборне комисије Тамаз Гогија.

Гогија је напоменуо да је одлука о поновним изборима донета „скоро једногласно“.

Све ово време, по закону, Раул Хаџимба може да врши функцију шефа државе, али опозиција захтева његову тренутну оставку.

Нереди у Абхазији

Прошле недеље су у Сухуму одржани протести. Демонстранти су били незадовољни начином на који се разматра случај пораженог на последњим председничким изборима Алхаса Квинцинија, као и због истраге пуцњаве у Сухуму у новембру 2019, лоше социо-економске ситуације и корупције у земљи.

У четвртак су демонстранти, који траже оставку председника Раула Хаџимбе, провалили у председничку администрацију. После хитног заседања Савета безбедности, уведене су појачане сигурносне мере.

Демонстранти улазе у зграду администрације председника у Абхазији  - Sputnik Србија
Ко пали фитиљ у Абхазији

Следећег дана, касациони суд прогласио је незаконитим резултате избора одржаних јесенас, на којима је победио Хаџимба, и наложио одржавање нових. Присталице садашњег лидера земље имају девет месеци да уложе жалбу на судску пресуду, након чега она мора да се размотри у року од два месеца. Ако Врховни суд донесе одлуку да су избори 2019. били законити, нови се аутоматски поништавају.

Парламент Абхазије препоручио је председнику да поднесе оставку „због напете друштвено-политичке ситуације у земљи, како би се избегла даља дестабилизација друштва“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала