Промене у попису становништва 2021. године, ново питање за мушкарце

CC0 / Image by rawpixel on Pixabay / Људи, илустрација
Људи, илустрација - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Попис становништва 2021. године у Србији биће први на којем ће се лаптоп рачунари користити за прикупљање података, предвиђа Предлог закона о попису становништва, домаћинстава и станова 2021. године, који се налази у скупштинској процедури. Велику новину представљаће и питање за мушкарце у вези са бројем живорођене деце.

Поред тога, теренско прикупљање података трајаће 30 дана, а пре него што почну са радом, пописивачи ће имати дужу обуку него раније и први пут ће надлежни „укрстити“ геопросторне и податке пописа, што ће све заједно омогућити бржу, квалитетнију и комплетнију обраду податка.

„За разлику од свих претходних пописа, када смо користили папирне обрасце, следеће године ћемо попис радити рачунарима“, каже за Танјуг помоћница директора за Сектор друштвених статистика РЗС Снежана Лакчевић.

Разлога за то има више, наводи Лакчевићева, и појашњава да ће коришћење лаптопова допринети квалитетнијој обради података, јер ће у апликацији за унос бити уграђена правила логичке контроле, па ће се подаци директно смештати на сервис Завода.

„У реалном времену ћемо пратити рад пописивача“, рекла је Лакчевићева.

Она је додала и да ће бити скраћено време теренске реализације пописа и почетка дисеминације, односно доступности пописних података.

Теренско прикупљање ће трајати 30 дана, почев од 31. марта 2021. године, за разлику од двонедељног прикупљања, што је била пракса претходних година. Такође, повећаће се и број дана обуке пописивача.

„Пракса је до сада била да обука траје три дана, али сада ће трајати пет“, навела је Лакчевићева.

Број пописивача је знатно смањен, па ће тако на овом попису бити ангажовано 15.500, док је на претходном попису било 38.000 пописивача.

Према њеним речима, први пут на овом попису ће бити повезани геопросторни и пописни подаци, што ће омогућити да се они искажу на нижем територијалном нивоу, од нивоа насеља, што је до сада била пракса.

Следећи примере добре праксе других земаља, велику новину у попису 2021. године представља мушки фертилитет.

„Први пут смо у пробном попису, у априлу 2019. године, питали и мушкарце за број живорођене деце, а не само жене, што је била пракса у ранијим пописима“, објашњава Лакчевићева.

Она је додала да ће пописивачи бити ангажовани путем јавног позива, уз услов да су пунолетни, да нису кажњавани и да имају најмање средњу стручну спрему и основно познавање рада на рачунару.

Трошкови за спровођење пописа су око 29,3 милиона евра, од чега ће Европска комисија обезбедити готово половину — 14,2 милиона евра.

„Пројектована средства пописа су 500 динара по глави становника. У поређењу са другим државама, ми смо ту приближни, чак и јефтинији“, рекла је Лакчевићева.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала