Демонстранти на улицама Хонгконга: Нећемо карантин /фото/

© Sputnik / Мигель Кандела / Уђи у базу фотографијаПротести у Хонг Конгу
Протести у Хонг Конгу - Sputnik Србија
Пратите нас
У Хонг Конгу су почели протести јер су грађани незадовољни предлогом власти да се уведе карантин због ширења новог типа корона вируса, преноси лист „Саут Чајна морнинг пост“.

Становници Хонгконга сматрају да смештање пацијената заражених корона вирусом у близини стамбених зграда може бити опасно за локалне становнике, преноси лист.

Како се наводи, на улицама је око 200 људи. Блокирали су путеве, бацали су флаше са запаљивом смесом, а такође су запалили доње спратове неколико зграда, преносе медији.

​Полиција је предузела одговарајуће мере против демонстраната. Постоји могућност да је неколико особа ухапшено.

Раније је лидерка Хонгконга Кери Лем предложила да се недавно изграђени и ненасељени стамбени комплекси искористе као карантин и место становања за медицинске раднике који се боре против опасног вируса.

Влада је истовремено упозорила да ће Министарству здравља тај предлог служити као резервна опција.

Раније је саопштено да су власти Хонгконга увеле забрану уласка становницима кинеске провинције Хубеј и свима онима који су је посетили у последњих 14 дана.

Нови вирус

Кинеске власти су 31. децембра обавестиле Светску здравствену организацију о епидемији непознате упале плућа у граду Вухану у централном делу земље. Кинески стручњаци утврдили су 7. јануара узрочника болести — то је корона вирус 2019-нЦоВ.

​Први оболели су имали везе са тржиштем морских плодова, а претпоставља се да би извор вируса могле бити змије, које се у Кини често користе за исхрану. Касније је објављено да вирус може да се преноси са човека на човека.

Због избијања корона вируса у Кини, у суботу је уведен највиши степен хитног реаговања на ванредну здравствену ситуацију у 25 провинција, специјалних административних региона и градова. На овој територији живи више од 1,2 милијарде људи.

​Ван Кине зараза је забележена у читавом низу земаља, укључујући Сједињене Америчке Државе, Тајланд, Француску и Аустралију.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала