„Тамо где сте ви барјачили...“ Мило непримереним порукама тешко увредио Српску православну цркву

Пратите нас
Тамо где су „свештеници СПЦ барјачили, тамо најчешће Срба више нема, или их има много мање него што их је било пре него што се црква латила политичког посла“, рекао је председник Црне Горе и ДПС-а Мило Ђукановић.

Он је синоћ на седници Општинског одбора ДПС-а поновио да се под плаштом приче о Закону о слободи вероисповести у Црној Гори „води врло перфидни и опасни рат против Црне Горе“.

Тај закон, каже он, није узрок протеста, већ само, како каже, алиби за антицрногорску кампању којом се та земља жели принудити на капитулацију.

„Тезама да овде нису сви равноправни, да у Црној Гори постоји институција која је надређена свима, па и самој држави. У чије име логично одлучује старији брат, уз помоћ оног још снажнијег и још бројнијег брата. Част и максимално поштовање нашој браћи, и једнима и другима“, каже Ђукановић.

Он је истакао да ће у Црној Гори одлучивати грађани Црне Горе и да неће пристати ни на какве уцене.

Додао је и да се пласирају манипулације о „отимању светиња“.

Од кога отимамо светиње — од самих себе. Оно што ми покушавамо, јесте да вратимо оно што је узурпирано. Једино ко најављује узурпацију, јесу владике Епископског савета СПЦ. Епископ захумско-херцеговачки Атанасије, члан Епископског савета СПЦ, најавио је да ће, ако не будемо довољно послушни, мошти Светог Василија Острошког однети у Херцеговину. Е, па да се не бисмо играли, ово мора бити државно. Светиње су део културе, историјске баштине сваког народа и само тежак манипулатор може то негирати“, каже он.

Овде није реч о неком преседану који жели да успостави држава Црна Гора, каже Ђукановић, него о покушају да се једном медијском и политичком галамом отме од Црне Горе или задржи оно што се већ отело.

Ђукановић је рекао да и у Србији има доста државне својине међу објектима које користи СПЦ.

„Упркос нашем уверењу да је реч о државној имовини, у закону је прописана беспрекорна правна процедура која ће нама помоћи да докажемо у то што верујемо, а њима да одбране то што мисле да је њихово“, рекао је Ђукановић.

Он је казао да закон прописује процедуру, од пописивања имовине, до Управног, Врховног, Уставног суда или Суда у Стразбуру.

„Коме то смета, сем ономе ко зна да нема ниједног документа“, констатовао је Ђукановић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала