Угледни стручњак: Србији потребан азијски модел развоја

© AFP 2023 / Michele TantussiРадник поред турбо-мотора у фабрици "Сименс" у Немачкој
Радник поред турбо-мотора у фабрици Сименс у Немачкој - Sputnik Србија
Пратите нас
Србија мора изаћи из средњег нивоа економске развијености, а један од начина за то је модел који су примениле поједине азијске земље.

Оне су, како је рекао председник Удружења корпоративних директора Србије и редовни професор Економског факултета у Београду Драган Ђуричин, развиле сопствене технологије у приоритетним секторима, односно секторима који смањују увоз, а повећавају извоз, пренео је Танјуг.

Реч је о такозваном азијском моделу развоја државе, рекао је Ђуричин на панелу „Индустрија 4.0“ у оквиру Копаоник бизнис форума, наводећи да су земље које су шездесетих година кренуле са тим моделом данас шампиони индустријске револуције 4.0.

Србија је, каже, имала неке резултате до 1990. године, али је са санкцијама и геополитичком кризом ушла у деиндустријализацију.

„Били смо на прагу треће индустријске револуције, а онда смо деиндустријализовани. После 2010. године долази до одређених побољшања, али су она слаба… Расте број запослених у индустрији, расте допринос индустрије у формирању БДП, али то није квантни скок који је потребан Србији, с обзиром на то да наша земља има велико кашњење", рекао је Ђуричин.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала