Мушкарци пар, жене непар: Потпуно оригиналан начин како се Перу бори против короне

© PixabayПар
Пар - Sputnik Србија
Пратите нас
Перу је увео необичну меру у борби против вируса корона како би подстакао социјално дистанцирање. Уведен је систем пар-непар за жене и мушкарце, по ком жене излазе на улицу парним, а мушкарци непарним данима.

Први заражени Ковидом-19 у Перуу забележен је када и у Србији - 6. марта, али ову земљу издваја број излечених, преноси РТС.

Милован Радовић, Перуанац пореклом из Прибоја, каже да је становништво морало да научи да живи без контаката са другим људима, зато се читав друштвени живот преселио на интернет.

Према његовим речима, већина људи ради од куће.

„Иако се то у почетку чинило немогућим, за сада успевамо. Улице Перуа су потпуно празне“, рекао је Радовић.

Кретање ограничено по полу, недељом нема излазака

Влада Перуа је ограничила кретање по полу, па је женама дозвољено да излазе парним данима, а мушкарцима непарним.

Радовић каже да је тако много лакше уочити људе који не би требало да буду напољу. На улици могу бити само они који имају радне дозволе, као новинари или они који иду код лекара.

„Да не би било злоупотреба, уведени су парни и непарни дани за мушкарце и жене и тако је олакшан рад војске и полиције“, рекао је он.

Недељом ником није дозвољено да излази, не ради ништа, чак ни апотеке. Мере су оштре, али ако имате оправдан разлог као што је одлазак у болницу, вероватно ће вам војска помоћи да до ње стигнете.

Половина се опоравила

Перу бележи мање од 2.300 случајева заражених, а опоравило се готово 1.000 људи.

Радовић каже да здравствени систем није добар, а резултати су добри јер се реаговало брзо на појаву вируса. Први смртни случај се догодио када је полицијски час увелико био на снази.

Како ће Срби живети ако полицијски час буде непрекидан – по кинеском или италијанском моделу

Захваљујући томе, здравствени систем за сада није претрпан као у Шпанији, сматра Радовић.

Не очекује да ће полицијски час бити укинут тако брзо и сматра да ће трајати најмање још месец дана, има око 70 одсто људи који морају да иду на посао да би преживели.

„Ако се то деси, ствар би могла да измакне контроли. Еквадор који је близу, пролази кроз кризу. Мислим да ће укидање полицијског часа морати да се одложи“, истакао је он.

У Перуу, где живи око 250 Срба друге и треће генерације, нема заражених према његовим сазнањима.

„Мој брат који живи у Београду је готово са свима у контакту. Колико знам сви су добро и надам се да ће тако и остати“, закључио је Радовић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала