Цена нафте „Брент“ за испоруке у јулу порасла изнад 25 долара

© AFP 2023 / MLADEN ANTONOVНафтне пумпе у Бакуу
Нафтне пумпе у Бакуу - Sputnik Србија
Пратите нас
Цена северноморске мешавине нафте „Брент“ за испоруке у јулу порасла је изнад 25 долара по барелу, показују подаци са берзе.

Према стању од 1.54 по средњоевропском времену, цена јулских фјучерса за нафту „Брент“ порасла је за 0,93 одсто – на 25,04 долара по барелу.

Вредност јунских фјучерса за нафту „Брент“ износи 21,64 долара по барелу.

Цена сирове нафте „ВТИ“ за јунске испоруке пада за 1,42 одсто, па је тренутна цена 16,70 долара по барелу.

Ситуација на тржишту нафте

Због епидемије вируса корона (патоген ковид 19), од кога је оболело скоро три милиона људи широм света, већина земаља увела је карантин, затворила границе и ограничила кретање својих грађана.

У вези с тим, потражња за нафтом је пала, а у марту државе чланице ОПЕК плус нису успеле да продуже своје споразуме о производњи. Због тога су се цене нафте више него преполовиле од почетка године и обориле рекорде од пре 18 година.

Последњих недеља котације су обновљене уочи новог састанка земаља ОПЕК плус. Земље-чланице ове организације су се на видео-конференцији 12. априла сложиле да смање производњу за 9,7 милиона барела дневно. Међутим, како наводе аналитичари Међународне агенције за енергетику, споразум ОПЕК плус не може да надокнади пад потражње у свету, али би могао да доведе до почетка смањења залиха у другој половини године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала