Укидају маске и плаћено одсуство: Црна Гора ублажила епидемиолошке мере

© AFP 2022 / SAVO PRELEVICЦрногорски граничар
Црногорски граничар - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Национално координационо тело донело одлуку о ублажавању мера уведених због короне. У затвореним и отвореним просторима могуће окупљање до 200 људи.

У Црној Гори од од данас престаје да важи мера којом је током прекида образовно-васпитног рада једном од родитеља, старатеља, хранитеља или усвојитеља, или самохраном родитељу детета које није старије од 11 година било обезбеђено право на плаћено одсуство са рада, осим запослених у одређеним органима од посебног значаја.

На предлог Института за јавно здрављег НКТ је одлучило да престане примена мере којом је било обавезно ношење заштитних маски. Ипак, ношење заштитних маски, како је саопштено, остаје обавезно за запослене и за пацијенте у јавним и приватним здравственим установама, запосленим у јавним и приватним установама социјалне и дечје заштите за смештај деце, одраслих и старих и за запослене и путнике у возилима јавног превоза - авиону, возу, аутобусу, комбију, таксију.

У привременим препорукама ИЗЈ, у циљу спречавања ковида 19, током одржавања јавних догађаја и окупљања, наводи се да највећи број особа које могу истовремено боравити у затвореним и отвореним просторима, уз поштовање препорученог - физичке удаљености од два метра међу посетиоцима је - 200. Тај број је одређен у односу на тренутну епидемиолошку ситуацију, као и капацитет епидемиолошке службе да адекватно поступа у случају потребе за трагањем за контактима и противепидемијским деловањем и имплементацијом мета. Правило физичке удаљености не мора се примењивати између чланова истог домаћинства или особа које су уобичајено у блиском контакту.

Приликом склапања брака у матичном уреду или другом затвореном објекту, потребно је придржавати се општих мера за превенцију преноса заразе. У затвореном простору обавезно је ношење маске за лице или медицинске маске. На улазу у простор и у самом простору на доступним местима гостима и особљу, треба поставити дозаторе с дезонфекционим средством за руке. Препоручује се на свадбама да се постави позорница за музику на удаљености четири метра од осталих гостију. Размак од два метра препоручује се између извођача и музичара. Дистанца се препоручује и током плеса.

Скупови

У привременим препорукама Института за јавно здравље током одржавања јавних догађаја и окупљања наводи се да највећи број особа које могу истовремено боравити у затвореним и отвореним просторима, уз поштовање препорученог - физичке удаљености од два метра, јесте - 200. Правило физичке удаљености не мора се примењивати између чланова истог домаћинства или особа које су уобичајено у блиском контакту.

На сахрану из самоизолације

Када је реч о сахранама, препоручује се физички размак између особа од два метра. Обавезно је коришћење маски током боравка у јавним затвореним просторима. Потребно је осигурати довољни временски размак између сахрана како би се могле спровести све мере чишћења и дезинфекције просторија у капели. Ожалошћеним особама, члановима породице којима је прописана мера самоизолације, треба омогућити долазак на сахрану и последњи испраћај. Сагласност издаје надлежни санитарни инспектор, наводе из Института.

Прочитајте још: 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала