Прва виолина, фудбалер, глумац, прелетач: Ко ће обележити изборе у Србији – сви имају свог џокера

© REUTERS / Antonio BronicЖена убацује листић у гласачку кутију на изборима у Србији
Жена убацује листић у гласачку кутију на изборима у Србији - Sputnik Србија
Пратите нас
За 250 посланичких места у Скупштини Србије на предстојећим изборима бори се 3.410 кандидата са 21 листе. Међу њима има доста младих лавова, али и старих посланичких вукова и добро познатих лица, као и прелетача - бивших чланова разноразних странака.

Ни изборне листе са кандидатима за посланике нису занимљиве и живописне као на претходним изборима, али ни претерано изненађујуће. Многи су се попут радикала и социјалиста одлучили за већ испробани посланички кадар. Напредњаци су поред познатих посланичких лица овај пут убацили и велик број младих и једно изненађење.

Виолиниста Колунџија џокер напредњака

На листи „Александар Вучић-За нашу децу“ поред екипе из претходног сазива попут Маје Гојковић, Александра Мартиновића, Владимира Орлића, Александра Марковића, Марије Обрадовић и Владимира Ђукановића а при врху листе стављен је истакнути виолиниста Јован Колунџија.

На листи је и директор Београдске филхармоније Иван Тасовац и оперска примадона Јадранка Јовановић.

Стари кадрови – радикала и социјалиста

Ко је предао изборне листе

Социјалисти традиционално на изборе излазе са Јединственом Србијом и прва двојица на листи су Ивица Дачић и Драган Марковић Палма, а ту су и као и у претходном сазиву Жарко Обрадовић, Милутин Мркоњић, Душан Бајатовић. На листи су и глумица Јелица Сретеновић и адвокат Тома Фила.

Радикали су међи првих десет ставили стандардну поставу Војислава Шешеља, његовог сина Александра, Вјерицу Радету, Милорада Мирчића, Наташу Јовановић, Дубравка Бојића и Немању Шаровића.

Има на листама и политичара који се нису појављивали неко време, напустили су странке, а сада се појавили у неким новим коалицијама.

На изборној листи Српског патриотског савеза Александра Шапића су бивши функционер Двери Владан Глишић и бивша радикалка Марина Рагуш. Ту су и бивши посланик Демократске странке Србије Жељко Томић, бивши члан Двери Радован Тврдишић и Светозар Андрић - генерал Војске Републике Српске у пензији и некадашњи члан Председништва Српске народне партије. Ту је и новинар Ратко Дмитровић.

Ђуровски и Парошки код Стаматовића

Лидер „Здраве Србије“ Милан Стаматовић и бивши посланик „Нове Србије“ Драган Јовановић одлучили су се да на листу ставе фудбалера Бошка Ђуровског.

Са њима је и некадашњи председник „Заједно за Шумадију“ и некадашњи градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић, као и Милан Парошки некадашњи председник Народне странке.

© Tanjug / TANJA VALICРик
Прва виолина, фудбалер, глумац, прелетач: Ко ће обележити изборе у Србији – сви имају свог џокера - Sputnik Србија
Рик

На листи „Метла“ из Демократске странке Србије од познатијих имена су Милош Јовановић и Александар Поповић.

У Народном блоку је лидер „Нове Србије“ Велимир Илић, психијатар Јован Марић, бивши директор ВБА и некадашњи посланик Српске напредне странке Момир Стојановић као и некадашњи Дверјанин Мирослав Паровић.

На листи Покрета слободних грађана су, уз Сергеја Трифуновића, махом, млади, а на листи „Један од пет милиона“ убедљива већина су студенти.

Скуп „бивших“ у УДС

На листи Уједињене демократске Србије је бивша посланица ДС Гордана Чомић, бивши посланици ДС и Социјалдемократске странке Ненад Констатиновић и Марко Ђуришић.

Александар Вучић - онлајн скуп Српске напредне странке   - Sputnik Србија
Вучић отказао све предизборне скупове

Ту су и бивши посланици Либерално демократске партије Бојан Ђурић и Зоран Остојић, бивши посланици Доста је било Татјана Мацура, Љупка Михајловска и Владимир Ђурић, као и некадашњи члан Покрета Слободних грађана Александар Оленик.

На листи су и челници Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак и Александар Мартон. На листи је и председник Демократског савеза Хрвата у Војводини Томислав Жигманов.

„Доста је било“ на изборе излази на листи под називом „Суверенисти“. Иако назив листе не указује на „Доста је било“ на њој су уз Сашу Радуловића они који су му остали најлојалнији после турбуленција у странци - Бранка Стаменковић, Војин Биљић и Хана Адровић.

Са „Суверенистаима“ је и професор психологије Мила Алечковић Николић.

Први пут на изборима појавиће се и покрет „Левијатан“ и организација „Живим за Србију“ на чијем је челу лекарка Јована Стојковић, позната противница вакцинације. 

Избори су заказани за 21. јун.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала