Нови снимак изблиза: Јужнокорејски штаб нестао у трену /видео/

© REUTERS / KCNAТренутак експлозије, дизање у ваздух канцеларије за међукорејску сарадњу
Тренутак експлозије, дизање у ваздух канцеларије за међукорејску сарадњу - Sputnik Србија
Пратите нас
Јужна Кореја сазвала је безбедносни састанак на високом нивоу, након експлозије која се догодила у уторак у 14:49 по локалном времену и издала претњу да ће Пјонгјанг добити снажан одговор ако одлучи да погорша ситуацију.

Нови снимци направљени изблиза приказују тренутак када је Северна Кореја уништила међукорејску канцеларију за везу основану 2018. године као симбол помирења двеју држава. Након експлозије која се догодила у 14:49 Сеул је изнео претећу изјаву рекавши да ће Пјонгјанг добити снажан одговор ако одлучи да ескалира ситуацију.

Подсетимо, јужнокорејски председник 15. јуна поводом годишњице првог међукорејског самита изјавио да земље не треба да се враћају у пређашње стање, када су били на ивици рата, и предложио да се све потешкоће реше у билатералним односима путем дијалога и сарадње.

Као одговор на то, Ким Јо Џонг, сестра севернокорејског лидера Ким Џонг Уна, објавила је саопштење у којем је жестоко критиковала говор председника.

Она је запретила војном акцијом против Јужне Кореје зато што јужни сусед није зауставио пребацивање летака против владе у Пјонгјангу преко граница. Поновила је раније претње да ће Пјонгјанг укинути „бескорисну“ канцеларију за везе у пограничном граду Каесонг. Три дана касније, Северна Кореја је дигла у ваздух канцеларију за везу са Јужном Корејом у Каесонгу. 

Индустријски комплекс Каесонг је посебна економска зона на граници између Северне и Јужне Кореје, којом заједнички управљају Пјонгјанг и Сеул.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала