Дуда на инаугурацији о Криму и Донбасу: Помоћи ћемо Украјини да их врате

© REUTERS / Jerzy DudekПољски председник Анджеј Дуда
Пољски председник Анджеј Дуда - Sputnik Србија
Пратите нас
Пољска намерава да брани интересе Украјине у ОЕБС-у и да помогне тој земљи да поново успостави контролу над Кримом и Донбасом, изјавио је током инаугурације пољски председник Анджеј Дуда, који други пут ступа на ту дужност.

Он је истакао да ће 2022. године Варшава председавати том организацијом и да ће деловати „ради безбедности“ Пољске и „целог континента“.

„То је важан задатак, који се састоји у поновном успостављању и  пуном суверенитету, као и територијалном интегритету нашег суседа, Украјине“, цитира речи председника „Главред“.

Украјинске власти су више пута саопштавале о плановима да „врате Крим“. Истовремено, Кијев је предлагао различите методе како би се постигао тај циљ.

Крим је ушао у састав Русије у марту 2014. године, након референдума одржаног после државног преврата у Кијеву. За уједињење са Русијом гласало је 96,77 одсто бирача Републике Крим и 95,6 одсто становника Севастопоља. Украјина и даље сматра Крим својом привремено окупираном територијом. Према речима председника Русије Владимира Путина, питање Крима је коначно затворено.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала