Путин честитао кинеском председнику годишњицу оснивања Народне Републике Кине

© AFP 2023 / GREG BAKERПрипадници кинеског војног оркестра у Великој сали народа уочи националног празника оснивања Народне Републике Кине
Припадници кинеског војног оркестра у Великој сали народа уочи националног празника оснивања Народне Републике Кине - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин упутио је телеграм честитке председнику Народне Републике Кине Си Ђинпингу поводом 71. годишњице оснивања Народне Републике Кине, у којем је истакао значајну улогу Пекинга у међународним пословима, саопштила је прес-служба Кремља.

„Владимир Путин нагласио је да се Кина самоуверено креће путем социјално-економског и научно-технолошког развоја, с правом ужива висок ауторитет на светској сцени и игра значајну конструктивну улогу у међународним пословима“, наводи се у саопштењу.

Путин је истакао да Русија придаје велики значај партнерству и стратешкој сарадњи са Кином и да је усмерена на даљу изградњу билатералног дијалога и плодне сарадње у различитим областима. Путин је такође приметио да је Русија усмерена на координацију напора у супротстављању изазовима регионалне и глобалне безбедности, укључујући пандемију вируса корона.

„Ово, несумњиво, одговара основним интересима руског и кинеског народа, иде у складу са јачањем безбедности и стабилности у целом свету“, нагласио је председник.

Председавајући Комунистичке партије Мао Цедунг је 21. септембра 1949. године прогласио Народну Републику Кину говором на Првом пленарном заседању Кинеске народне политички консултативне конференције.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала