Црна Гора разматра могућност куповине Ембрајера

© Фото : Public Domain/Sgt. Larry Reid Jr. - dvidshub.netАвион Супер Тукано 29
Авион Супер Тукано 29 - Sputnik Србија
Пратите нас
Бразилска компанија Ембрајер представила је Министарству одбране Црне Горе перформансе авиона Ембрајера Супер Тукано 29.

Из министарства кажу за "Побједу" да ће размотрити могућности набавке ових летилица.

Министар одбране Предраг Бошковић састао се са директором продаје за развој бразилске компаније Ембрајер Едуардом Нуњесоми директором за управљање продајом, Симонон Џонсом, који су боравили у посети Ваздухопловству Војске Црне Горе. Циљ посете представника компаније Ембрајер била је презентација карактеристика авиона типа А-29 Супер Тукано.

"На данашњем састанку са представницима бразилске компаније Ембрајер представљене су перформансе Ембрајера Супер Тукано 29. Министарство одбране ће размотрити могућности. О евентуалним плановима и одлукама, јавност ће свакако бити обавештена", казали су "Побједи" из Министарства одбране.

Ембрајер А-29 Супер Тукано авион је бразилске производње, турбоелисни лако јуришни авион који је развијен на основама Ембрајера 312 Тукано и у производњи је од 2003. године. Ембрајер А-29 Супер Тукано погодан је за основну и напредну обуку пилота, као подршку копненим снагама, те заштиту ваздушног простора.

Бошковић је, како су саопштили из Министарства одбране, информисао представнике компаније о досадашњем процесу модернизације које су Министарство одбране и Војска Црне Горе спровели у протеклом периоду, издвојивши набавку три хеликоптера БЕЛЛ 412 и једног хеликоптера БЕЛЛ 505, који су додатно ојачали и унапредили капацитете и могућности Ваздухопловства, а самим тим и поспешили ниво безбедности.

Бошковић је истакао да је модернизација ваздухопловних снага приоритет и у наредном периоду и да се нада да ће министарство у томе истрајати.

"Он је поручио и да се би се набавком оваквих летелица значајно подигле способности Војске Црне Горе и закључио да се нада да ће Министарство одбране остати посвећено развоју способности Војске Црне Горе, у циљу даљег унапређења њене основне мисије одбране, као и да доприноси колективном систему безбедности", наводе у МО.

У циљу презентације перформанси авиона пилоти компаније Ембрајер и два пилота Ваздухопловства Војске Црне Горе учествовали су у лету авиона на војном аеродрому.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала