Чувари планине: Одбрана Сињајевине нужна до нове владе

Пратите нас
На катуну Бунарине, на Сињајевини, црногорски војници данас су изводили неку врсту вјежбе, али нису гађали минобацачима, казали су Спутњику из Грађанске иницијативе „Сачувајмо Сињајевину“, који се већ две године боре за то да та планина не постане војни полигон.

Војници нијесу прилазили мјесту предвиђеном за војни полигон, али су мјештани који од 16. октобра не силазе са Маргит (локације која је одабрана за гађање минобацачима, обишли терен и надгледали војску.

"Добили смо информацију да ће кренути у уторак, јутрос око 7.30 сати надлијетао нас је војни хеликоптер, а онда су, преко Штитарице кренули ка планини. Нешто послије 11 сати дошли су до Бунарина и вјежбали неко пузање", потврдио је Спутњику генерални секретар Грађанске иницијативе Сачувајмо Сињајевину, Милан Секуловић.

Он истиче да чуди упорност одлазећег министра одбране Предрага Бошковића, који упорно инсистира на спровођењу сулудог наума о одржавању војне вјежбе на Сињајевини, и за кога нема дилему да је лично извор читаве ове агоније.

„Док он не оде из кабинета министра одбране и док не дође нови, мислимо да ће до тада да траје ова наша агонија“, каже Секуловић који са саборцима из Грађанске акције већ деветнаести дан стражари на Сињајевини.

Одбрана Сињајевине нужна до формирања нове владе

Како додаје, још од 16. октобра на Маргити непрекидно има најмање око десетак људи који се смјењују јер многи имају и друге послове, али има и оних који су ту од самог почетка, и који неће одступити све до коначне побједе.

"Ако је Бошковићу циљ да нас измори, мора да зна да је наш виши - одбрана планине и да нећемо посустати. Много пута смо поручили, а можемо и поновити, ово је наша хранитељица и спремни смо је бранити животом. Ако жели да остане запамћен као срамотни министар, нека слободно настави још ових пар дана са покушајима препадања - нећемо се повући", децидан је Секуловић.

Наш саговорник истиче да народне страже које бране планину никада нису имале конфликт са војском нити то желе, већ да само имају само конфликт са лошом одлуком да на Сињајевини буде војни полигон. 

„Ми смо против те лоше одлуке а не против војске, тако да је спиновање министра одбране и министарства већ друга ствар. Ми немамо ништа ни против војске ни против оспособљавања војске, једино је проблем да на Сињајевини буде војни полигон. Ми сматамо да то није нормално и да није прихватљиво, тако да остајемо при том ставу. Ми смо за заштиту комплетне Црне Горе као еколошке државе. То је наш став од старта и биће тако до краја“, каже Секуловић.

Због читаве ситуације, наш саговорник сматра да ће одбрана Сињајевине бити потребна све дотле док се не формира нова влада која је најавила другачију политику према овом проблему.

„Нова власт је обећала да неће бити војног полигона и ми их држимо за ријеч. Ако не одрже ријеч, Богами, како су ови имали проблем са нама, тако ће имати и они“, поручује Секуловић.

Подсјетимо, чувари те планине дуже од двије године бију битку да сачувају Сињајевину од намјере војних власти да је, упркос пројетку којим је требала бити проглашена парком природе, претворе у војно вјежбалиште.

Због раније најаве Министарства одбране да ће од 19. до 23. октобра на Сињајевини вјежбати минобацачима, најупорнији бранитељи Сињајевине још од 16. октобра малтене живе на Савиним водама, поручујући да са планине неће сићи док се не повуче одлука одлазећег војног министра Бошковића.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала