Основан Институт за дечју књижевност

© Фото : Лагуна Основан Институт за дечју књижевност
Основан Институт за дечју књижевност - Sputnik Србија
Пратите нас
Институт за дечју књижевност основан је у Београду са циљем да обједини писце, илустраторе, преводиоце, издаваче и теоретичаре и унапреди књижевност за децу и младе.

„Имамо спацијализована удружења која добро раде, али мислимо да нам је потребан општи канал представљања српске, пре свега савремене, књижевности за децу“, каже за Спутњик Зоран Пеневски, писац и уредник у издавачкој кући „Лагуна“ који је на челу Уметничког савета Института.

Књижевност за децу добра, потребно јединство

Организовање стручних и научних скупова, формирање и периодично ажурирање информационе базе података, промовисање књига, покретање издавачке делатности и организовање међународног књижевног фестивала стваралаштва за децу и дечјег стваралаштва, успостављање одговарајућег вида сарадње са релевантним сродним домаћим и страним институцијама, побољшање услова за бављење дечјом литературом и медијско промовисање њених врхунских уметничких вредности, уз очување угледа професије, циљеви су наведени у статуту новоосноване институције.

Књижевност за децу у Србији јако је добра - врло здрава, квалитетна и сасвим продуктивна, с обзиром на нашу величину, тржишну и културну. Мислим да је проблем само разуђеност. Постоји много издавача и свако држи свој рекламни, тржишни, културолошки круг. Постоји добар број награда, али су оне спецификум оснивача, који бира жирије и они на одређен начин награђују књиге. Идеја Института јесте да покуша све то да обједини. Мислим да то тренутно недостаје књижевности за децу у Србији“, оцењује Пеневски.

Бољи статус писаца за децу

Институт је покренуо и часопис за дечју књижевност, уметност и културу „Једрењак“, чији је Пеневски главни уредник.

© Фото : Лагуна Зоран Пеневски
Основан Институт за дечју књижевност - Sputnik Србија
Зоран Пеневски

„Радимо на првом броју. У њему ће се наћи необјављени радови домаћих аутора. Основни циљ нам је да књижевност за децу буде што квалитетнија и да се аутори изборе за одређени статус, да њихов рад буде препознат без подозрења, да не кажем потцењивања, јер постоји став да је писање за децу мање вредно и важно“, наводи Пеневски.

Институт је тек основан, имаће редовне и почасне чланове, као и пријатеље (придружене чланове).

Руководство чине чланови Управног одбора. За председника Управног одбора изабран је др Милутин Ђуричковић, а за његовог заменика Гордана Малетић.

© Фото : Институт за дечју књижевностУнапређење дечје књижевности и побољшање услова за бављење дечјом литературом
Основан Институт за дечју књижевност - Sputnik Србија
Унапређење дечје књижевности и побољшање услова за бављење дечјом литературом

Поред Уметничког савета на чијем челу је Пеневски, Институт ће обављати своју делатност кроз још два сектора: Научни савет, којим ће руководити проф. др Зорана Опачић, и Издавачки савет чији је руководилац др Предраг Јашовић.

„Сви смо у комуникацији, прави се организација и критеријуми за чланство. Имаћемо своју издавачку делатност и, надамо се, један профилисанији приступ домаћој књижевности за децу. Мислим да ће се тек кроз годину или две показати прави смисао овог подухвата“, закључује Пеневски.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала