Казахстан ће производити руску вакцину „Спутњик V“

© Sputnik / Владимир Песня / Уђи у базу фотографијаВакцина против ковида 19 Института "Гамалеја"
Вакцина против ковида 19 Института Гамалеја - Sputnik Србија
Пратите нас
Производња руске вакцине против вируса корона „Спутњик V“ почеће у Казахстану, изјавио је председник те земље Касим-Жомарт Токајев на састанку о мерама за сузбијање ширења коронавирусне инфекције.

Токајев је рекао да је важан задатак казахстанске владе да тај процес организује „без одлагања“.

С тим у вези, лидер Казахстана истакао је да се договорио са руским председником Владимиром Путином о изградњи фабрике у земљи за производњу руске вакцине против ковида 19.

„Постигао сам договор са Путином о изградњи фабрике за производњу руске вакцине. Влада је већ започела преговоре о укључивању инвестиција у тај неопходан пројекат. Важно је наставити рад у свим правцима осигуравања биолошке безбедности“, пренела је прес-служба речи Токајева.

Током данашњег састанка, председник је такође изјавио да су две казахстанске вакцине ушле у перспективне светске биолошке препарате и да су у току клиничка испитивања.

Председници Русије и Казахстана разговарали су телефоном 11. новембра.

Како је пренела прес-служба Кремља, Путин и Токајев су тада говорили о бројним актуелним темама билатералне агенде, са акцентом на активизацију сарадње у борби против пандемије, укључујући планове организовања заједничке производње вакцина на територији Казахстана.

Вакцина „Спутњик V“ коју производи Научно-истраживачки институт „Гамалеја“ добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свету. Тренутно су у току пострегистрациона испитивања вакцине у којима учествује 40 хиљада добровољаца. Клиничка испитивања такође се изводе у Белорусији, УАЕ, Индији и Бразилу.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала