Стање у Србији све теже: Нове мере у подне

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICЕпидемиолог Предраг Кон
Епидемиолог Предраг Кон - Sputnik Србија
Пратите нас
Седница Кирзног штаба, на којој ће се разматрати актуелна епидемиолошка ситуација, биће одржана данас у 12.00 сати, потврђено је Танјугу у Влади Србије.

 

У Србији је у последња 24 сата потврђено 6.179 нових случајева корона вируса од 15.508 тестираних.

У последња 24 сата преминуло је 65 особа, а тренутно је хоспитализовано 7.256 пацијената, док је на респираторима њих 252.

Премијерка Ана Брнабић рекла је у суботу да ће почетком недеље бити одржана седница Кризног штаба, а упитана да ли ће бити уведене додатне мере против ширења корона вируса пред новогодишње празнике, рекла је да се сваки дан о томе размишља и да се подаци прате на свака два сата.

"Наши људи ће да се враћају, пратићемо епидемиолошку ситуацију у свим земљама и уводићемо мере ако то буде потребно. Пратимо сваки дан и размишљамо о додатним новим мерама", истакла је Брнабић.

Од данас за старије основце и средњошколце настава онлајн

Старији основци од петог до осмог разреда и средњошколци, од данас ће наставу пратити онлајн, док млађи основци, од првог до четвртог разреда, настављају да иду у школу.

Одлуком Владе Србије, на препоруку Кризног штаба, настава на даљину за старије основце и средњошколце ће се примењивати до почетка зимског распуста 21. децембра.

Министарство просвете отклонило је дилеме како ће се ученици оцењивати у допису које је упутило свим школама, и у коме наводи да ће и оцењивање бити на даљину.

"Посебну пажњу треба посветити напредовању ученика у складу са принципима формативног оцењивања, о чему су школе добиле упутства у претходном периоду, а које је потребно примењивати и у овим околностима", наводи се у допису директорима школа.

Наводе да наставници треба да инсистирају на битним садржајима, тј. на садржајима који су кључни за остваривање исхода обавезног предмета, изборног програма и слободне наставне активности.

"Оцене које су ученици добили у току непосредног образовно-васпитног рада од почетка ове школске године и подаци о напредовању ученика и оцене које ће ученици добити у периоду до завршетка првог полугодишта омогућиће извођење закључне оцене", наводе из министарства просвете.

Наставник има аутономију да планира оцењивање и да одлучује да ли се писмени задаци, планирани у наредном периоду, могу реализовати путем наставе на даљину.

Уколико то није могуће писмене задатке могу реализовати и у другом полугодишту, али да се води рачуна о равномерном распореду у односу на друге писмене и контролне задатке.

Уколико је ученик незадовољан предлогом закључне оцене на крају полугодишта може се за њега организовати одговарање у школи уз поштовање свих епидемиолошких мера.

Ученик који нема потребан број оцена за утврђивање закључне оцене из оправданих разлога (болест, изолација), може остати неоцењен.

Тим ученицима, наводе у министарства, потребно је посебно планирати додатну подршку у другом полугодишту.

Прочитајте још:

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала