Америка објавила ко све није добродошао из Кине

© AP Photo / Andy WongКина САД
Кина САД - Sputnik Србија
Пратите нас
Стејт департмент је саопштио да ће одбити издавање виза кинеским грађанима повезаним са, како се наводи, операцијама ширења пропаганде у иностранству које укључују насиље и друга средства застрашивања.

Државни секретар Мајк Помпео је рекао да ће се рестрикције односити на званичнике кинеске Комунистичке партије и све оне који учествују у ширењу такве пропаганде и који учествују у кампањама које спроводи Одељење за рад Уједињеног фронта.

Према наводима Помпеа, Одељење за рад Уједињеног фронта бави се притисцима на све ван граница Кине који постављају питања о злоупотреби људских права у региону Синкјанг, на Тибету и другде, а њихова тактика принуде укључује јавно објављивање личних података о таквим критичарима и њиховим породицама на интернету, јавио је АП.

Амерички државни секретар је рекао да ова мера има за циљ да покаже да „они који су одговорни за акције које су у супротности са међународним поретком заснованим на правилима нису добродошли у САД“.

Није најјасније колико ће људи бити потенцијално обухваћено новим рестрикцијама.

Администрација америчког председника Доналда Трампа увела је јуче мере за ограничавање путовања чланова кинеске Комунистичке партије и њихову најужу породицу у САД. Овим мерама ограничено је важење виза Б1/Б2 члановима Комунистичке партије и њиховим ужим породицама са десет година на месец дана.

Портпаролка кинеског министарства спољних послова је на прес конференцији рекла да овај потез представља ескалацију политичког угњетавања Кине од стране неких екстремних анти-кинеских снага у САД који делују из интензивне идеолошке пристрасности и хладноратовског менталитета, пренео је Танјуг.

Односи између САД и Кине знатно су погоршани током мандата Доналда Трампа због различитих спорова, од питања трговине и технологије, преко ситуације у Хонгоконгу, као и због пандемије.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала