Како је Лукашенко саветовао Јерменима да продају део Карабаха за пет милијарди долара

© Фото : press office of the President of RF / Уђи у базу фотографијаПредседник Белорусије Александар Лукашенко и председник Јерменије Серж Саргсјан 2017. године
Председник Белорусије Александар Лукашенко и председник Јерменије Серж Саргсјан 2017. године - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Белорусије Александар Лукашенко саветовао је 2016. године тадашњем лидеру Јерменије Сержу Саргсјану да прода део Нагорно-Карабаха Азербејџанцима за пет милијарди долара. Саргасјанова канцеларија је потврдила аутентичност аудио снимка разговора.
Телеграм канал „Баграмјан 26“ објавио је снимак разговора који су Лукашенко и Саргосјан водили разговор на самиту Организације договора за колективну безбедност у јесен 2016. године, која је одржана у Јеревану. Лидери се препиру око предаје територије Нагорно-Карабаха Азербејџану.

Саргсјан није желео да преда Азербејџану седам региона („сигурносни појас“) из страха да ће противник започети рат. Белоруски лидер предлаже да се у Карабах пошаљу мировњаци ОДКБ како би се избегла борбена дејства.

„Твој став је слабашан: Нећу да предам седам региона јер ћеш после тога одмах кренути у рат против мене. А шта ако не крене?“, говори Лукашенко.

Саргасјан је упитао зашто би он „тек тако“ требало да се одрекне тих територија.

„Како тек тако? Он ће ти платити. Предлаже ти пет милијарди долара у првој фази“, говори Лукашенко, очигледно алудирајући на председника Азербејџана Илхама Алијева

Тадашњи председник Јерменије на то одговара да ће он дати шест милијарди долара да се Баку одрекне тих територија.

Саргсјан истиче да не може дати седам региона, јер је за њих погинуло 5.000 људи.

„Па шта? Код нас је погинуло 30 милиона људи ( у Другом светском рату). Да ли ми данас ратујемо против Немаца?“, питао је Лукашенко, замерајући саговорнику што не жели да реши сукоб.

Из канцеларије председника Саргсјана је потврђено да је снимак оригиналан, али нису желели да га коментаришу.

Подсетимо, лидери Русије, Азербејџана и Јерменије, Владимир Путин, Илхам Алијев и Никол Пашињан, потписали су 10. новембра заједничку изјаву о потпуном прекиду борбених дејстава у Нагорно-Карабаху. Изјава предвиђа потпуни прекид војних дејстава, размену заробљеника и тела погинулих. Јерменија је вратила Азербејџану Келбаџарски, Лачински и Агдамски регион.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала