Руски космонаути ће примити вакцину „Спутњик Ве“

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаРуски космонаут Иван Вагнер
Руски космонаут Иван Вагнер - Sputnik Србија
Пратите нас
Министарство здравља Русије, државна корпорација „Роскосмос“, Федерална медицинско-биолошка агенција и Руски фонд за директне инвестиције објавили су да ће руски космонаути бити вакцинисани са „Спутњик Ве“, наводи се у саопштењу фонда.

„Вакцину „Спутњик Ве“, која је названа у част првог вештачког сателита Земље, совјетског апарата „Спутњик 1“, примиће чланови одреда космонаута Центра за обуку космонаута Ј.А. Гагарина и персонал који са њима сарађује“, наводи се у саопштењу.

У будућности ће и други сарадници Центра и кључних предузећа корпорације „Роскосмос“ бити у могућности да се вакцинишу против вируса корона.

„Успешно лансирање свемирског апарата „Спутњик 1“ поставило је камен темељац за освајање свемира. Данас, након деценија, вакцина „Спутњик Ве“ је постала прва у свету регистрована вакцина против вируса корона и дала је наду милионима људи да ће се ускоро завршити пандемија и да ћемо се вратити нормалном животу“, наводи се у саопштењу шефа Руског фонда Кирила Дмитријева.

„Професија космонаута предвиђа посебне захтеве за осигурање безбедности здравља и употреба вакцине „Спутњик Ве“ за вакцинацију сарадника космичке гране још једном потврђује њену пуну безбедност и високу ефикасност за формирање дугорочног имунитета против једна од најопаснијих инфекција у историји“, додао је он.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала