Припреме за мисију због могућег судара с леденим брегом величине скоро пола Црне Горе

CC0 / Pixabay / Ледени брег
Ледени брег - Sputnik Србија
Пратите нас
Тим научника под вођством Велике Британије наредног месеца ће започети истраживачку мисију у Јужној Џорџији, како би изучио утицај огромне плутајуће санте леда на дивље животиње и морски свет на том субантарктичком острву, којем прети судар с леденим брегом.

Уколико стигне до острва, то би могло да представља катастрофу за већину дивљег света на Јужној Џорџији, једном од најважнијих светских екосистема.

Велика санта леда, величине америчке државе Делавер (што је нешто мање од половине површине Црне Горе, прим.), плута откако се одвојила од леденог гребена Ларсен Ц 2017. године. Сада се налази на удаљености око 75 километара од острва Јужна Џорџија, додаје АП.

У Јужној Џорџији налазе се колоније десетине хиљада пингвина и шест милиона фока с крзном, које би санта леда могла да угрози током сезоне парења, пренео је Танјуг.

Воде у близини острва су једно од највећих морских заштићених подручја и у њима се налази више морских врста него на Галапагосу.

Брод за истраживање "РРС Џејмс Кук" требало би да крајем јануара крене са Фокландских острва у потрази за леденим брегом.

Британска мисија за антарктичка истраживања упозорила је да би ледени брег могао да остане прислоњен уз обалу до десет година, пре него што се лед отопи и одвоји.

То би могло да спречи популацију од два милиона пингвина на острву да допру до воде како би хранили своје младе.

Циљ мисије биће да утврди различите утицаје које ће имати ледени брег А-68а.

Са брода ће бити распоређене две подводне роботске једрилице, које ће провести неколико месеци прикупљајући податке за истрагу утицаја слатке воде од леда који се топи на ту област.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала