Хаос због новог соја короне, Британци непожељни, „мутирани вирус већ се шири светом“ /видео, фото/

Пратите нас
Потпуни хаос настао је након открића новог соја вируса корона у Великој Британији који се брзо шири. Многе земље широм света већ су у недељу донеле одлуке о привременој обустави авиосаобраћаја са овом острвском земљом, док су поједине државе увеле обавезно тестирање и карантин за путнике из Британије, што ствара огромне гужве.

Велику забринутост изазвало је упозорење британског министра здравља Мета Хенкока да је нови сој вируса ван контроле, које је дошло неколико сати након што је премијер Борис Џонсон саопштио да се морају одложити божићне куповине и окупљања на југу Енглеске због појаве новог соја короне.

Због пооштравања мера како би се обуздао вирус корона током викенда је на железничким станицама у Лондону забележена огромна гужва јер су грађани пожурили да напусте британску престоницу.

И док су грађани покушавали да побегну од рестриктивних мера дочекале су их нове забране.

Британци постали непожељни преко ноћи

Забрану авиосаобраћаја са Великом Британијом су увеле Француска, која је на 48 сати зауставила и друмски саобраћај, Немачка, Италија, Холандија, Белгија, која је блокирала железнички саобраћај, затим Аустрија, Ирска, Бугарска, а Хрватска је прогласила 48-часовну суспензију летова.

У међувремену је и Чешка увела стриктну меру карантина за све путнике који стижу из Велике Британије и, као и Румунија, најавила забрану за све летове са острва, док је влада Шведске саопштила да ће увести путне рестрикције према Великој Британији.

Листи земаља које су увеле забрану на летове из Велике Британије због појаве заразнијег соја корона вируса, прикључиле су се и Турска и Швајцарска.

Немачка је увела нове мере за путнике из Велике Британије. Путницима, који до ступања на снагу забране слетања авионима из Велике Британије допутују у Немачку, биће понуђен корона тест, који је обавезан за стране држављане, и указано на постојећа правила о карантину покрајина.

Гужве, гужве, гужве

Нова мера изазвала је хаос на немачкима аеродромима, јер путницима није омогућено да напусте аеродром док не добију резултат теста.

Ван Европе, забрану на летове из Велике Британије, али и Данске и Јужне Африке, где је такође детектован нови сој короне, увели су и Израел, Иран и Ел Салвадор, а Мароко је најавио суспензију авио саобраћаја.

Због одлуке Француске да обустави теретни саобраћај према лукама су се створиле километарске колоне камиона.

Британски премијер Борис Џонсон одржаће хитан састанак са члановима кризног штаба због новонастале ситуације, а слични састанци одржаће се и широм Европске уније.

Из Велике Британије стижу подаци да је нови сој вируса који циркулише у Лондону и југоисточној Енглеској и до 70 одсто преносивији од досадашњег.

Светска здравствена организација је саопштила да још нема доказа да ће нови сој ковида 19 довести до повећане смртности.

„Нови сој короне је већ стигао у друге земље“

Министар саобраћаја Велике Британије Грант Шапс изјавио је да нови сој вируса корона већ постоји и у другим државама.

Он је додао да је Велика Британија те мутације регистровала брже од многих земаља, али и оне ће открити овај сој короне.

Француски министар здравља Оливијер Веран рекао је да је могуће да нови сој ковида 19 циркулише у Француској, али тај сој још увек није идентификован.

„Сасвим је могуће да вирус циркулише у Француској“, рекао је француски министар здравља.

Француска ће извршити анализу генотипа, као што то редовно ради, како би утврдила да ли тај сој вируса постоји у земљи, додао је министар.

„У последњих неколико дана анализирано је 500 сојева вируса и ова конкретна верзија није пронађена. Што не значи да није овде“, рекао је Веран и додао да за сада нема разлога да се верујем да ће овај сој вируса бити отпоран на вакцине.

Обустава путовања оправдана је „принципом предострожности јер постоји сумња“, нагласио је министар.

Нови сој корона вируса који се брже шири откривен је и у Холандији, Данској, Јужној Африци и Аустралији.
Фунта пала, страх од празних рафова

Фунта је пала данас према долару и евру након што је британска влада најавила нова ограничења за сузбијање брзог ширења новог соја корона вируса, док су земље прекинуле транспортне везе са Британијом.

Фунта је се стропоштала за скоро 2 посто према долару на испод 1,33 долара и за 1 проценат према евру, ијавио је Ројтерс.

Британски ланац супермаркета Сејнзбери је упозорио да би ускоро рафови могли да буду полупразни, уколико се брзо не обнови транспорт са Европом.

Робна размена са Европом је заустављена након што су Французи затворили тунел испод канала Ламанш.

„Уколико се ништа не промени, почећемо да виђамо празне рафове наредних дана, јер ћемо остати без намирница које увозимо из Европе“, наводи се у саопштењу Сејнзберија.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала