Казахстан: Регистрација руске вакцине „Спутњик Ве“ до средине фебруара

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаВакцина против вируса корона "Спутњик Ве" у одељењу за вакцинацију поликлинике у Москви
Вакцина против вируса корона Спутњик Ве у одељењу за вакцинацију поликлинике у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
Казахстан планира да региструје руску вакцину против вируса корона „Спутњик Ве“ до 12. фебруара наредне године, саопштила је прес-служба Министарства здравља.

Производња руске вакцине је почела јуче у фармацеутском комплексу у Караганди, четвртом по величини граду у Казахстану.

Огледна партија вакцина од 6.000 доза је послата у Русију на проверу.

Масовна вакцинација у Казахстану требало би да почне у фебруару наредне године.

Како су навели у Министарству здравља, провера у Институту „Гамалеја“, који је и произвео вакцину, трајаће од до 21. јануара а након тога планирана је регистрација.

Планирано је да у фебруару буде произведено 80.000 доза вакцине, у марту 150.000, а од априла обим производње требало би да достигне 600.000 доза.

За имунизацију 20 одсто становништва потребно је шест милиона доза, односно 20 милиона доза за око 50 одсто становништва.

Подсетимо, Министарство здравља Русије регистровало је у августу прву на свету вакцину за превенцију ковида 19, коју је развио Национални истраживачки центар за епидемиологију и микробиологију „Гамалеја“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције. 

Вакцина се заснива на проученој и провереној платформи хуманих аденовирусних вектора, чије су важне предности безбедност, ефикасност и непостојање дугорочних нежељених ефеката.

Прочитајте још:

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала