Руска Дума усвојила закон о санкцијама за цензуру руских медија

© Sputnik / Владимир Баранов / Уђи у базу фотографијаЗграда Државне думе Русије
Зграда Државне думе Русије - Sputnik Србија
Пратите нас
Државна дума Русије усвојила је на пленарној седници закон о реципрочним санкцијама за цензуру против руских медија.

Према закону, стране интернет платформе суочиће се са мерама за ограничавање приступа информацијама према расној, националној и политичкој припадности. Ово се неће односити само на друштвене мреже, већ и на велике ИТ платформе.

Истовремено, одлуке о мерама према страним платформама ће се доносити у договору са руским Министарством спољних послова. Генерални тужилац ће, у договору са Министарством, моћи да власнику информативног ресурса додели статус ресурса који дискримише руске медије, па ће се интернет платофме суочити са санкцијама.

Иконица апликације Твитера на екрану таблета - Sputnik Србија
Пушков: Медији воде „хладни рат“ против Русије

Закон о контрасанкцијама страним интернет платформама односиће се, између осталог, на Твитер, Фејсбук и Јутјуб. Ова иницијатива је одговор на бројне цензуре против руских медија на страним друштвеним мрежама.

Страни ресурс који је укинуо цензуру према руским медијима мораће о томе да обавести Федералну службу за комуникације (Роскомнадзор), након чега ће генерални тужилац, у договору са Министарством спољних послова, укинути одлуку о мерама. Закон предвиђа могућност блокирања, успоравања саобраћаја и административне казне.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала