Дефицит буџета Црне Горе 400 милиона евра

© Sputnik / Владимир Трефилов / Уђи у базу фотографијаНовчанице евра различите вредности
Новчанице евра различите вредности - Sputnik Србија
Пратите нас
Министарство финансија и социјалног старања Црне Горе објавило је да је од јануара до новембра прошле године динамика кретања буџетских прихода и расхода утицала на остварење дефицита буџета у износу од 397,3 милиона евра, или 8,6 одсто БДП-а, који је за 47,3 милиона или 13,5 одсто већи у односу на планирани, пише Дан.

“Кретање буџетских прихода и расхода и у периоду јануар - новембар под директним је утицајем неповољне епидемиолошке ситуације у земљи, где се у првом реду мисли на континуирани пад у наплати буџетских прихода услед спровођења мера које су ограничиле привредну активност, а све у циљу заштите здравља становништва", наводи Министарство.

Указује се да је и у условима драстичног смањења прихода буџета са једне, односно потребе додатног финансирања услед спровођења пакета мера подршке грађанима и привреди с друге стране, ликвидност буџета успешно очувана и да су све планиране буџетске обавезе измириване правовремено, преноси Танјуг.

Приходи буџета у истом периоду износили су 1,4564 милијарди евра или 31,6 одсто процењеног БДП-а (4,6073 милијарди евра), што је за 69,5 милиона евра или 4,6 одсто мање у односу на планиране Законом о изменама и допунама Закона о буџету.

Пад у наплати прихода првенствено је резултат значајног пада у оствареном туристичком промету, па је у односу на план по ребалансу, највеће негативно одступање забележено код категорија које зависе од оствареног промета и то код пореза на додату вредност у износу од 78,3 милиона евра или 14,0 одсто и акциза у износу од 17,8 милиона евра или 8,7 одсто.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала