Дачић: Наставак међустраначког дијалога у марту

© Tanjug / ZORAN ZESTICПредседник Народне скупштине Србије Ивица Дачић
Председник Народне скупштине Србије Ивица Дачић - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2021
Пратите нас
Председник Скупштине Србије Ивица Дачић рекао је да ће се међустраначки дијалог наставити у марту.

Дачић је данас разговарао са председником Спољнополитичког одбора ЕП Дејвидом Макалистером и пренео да су постигли начелну сагласност о наставку дијалога.

Kако је рекао, у наредних десетак дана биће договорене теме, начин рада и формат.

Разговор са Макалистером трајао је 45 минута, рекао је Дачић новинарима уочи састанка Kолегијума у Скупштини Србије.

Наводећи да има и странака које су парламентарне и које то нису, као и оних које су бојкотовале изборе, а и оних које нису прешле цензус, Дачић је казао да би требало све да учествују у дијалогу.

„Постоје и политичке странке које не желе да учествују у дијалогу са представницима власти у присуству странаца, односно европских представника. Уколико то тако и остане, очигледно је да ће морати да постоји и друга платформа за разговоре и са другим странкама које нису обухваћене овим међустраначким дијалогом“, додао је председник парламента.

У дијалог ће се поново укључити као представници Европског парламента Kнут Флекенштајн и Едуард Kукан, казао је Дачић наводећи да ће они бити укључени директно у дијалог на терену у Београду.

И Тања Фајон и Владимир Билчик ће остати везани за дијалог, али ће због пандемије коронавируса то чинити „на даљину“.

Предложио сам и конкретан датум – 1. март

Уочи састанка Kолегијума у Скупштини Србије, председник парламента је казао да се сагласио са Макалистером и око тога да је централна улога Скупштине у смислу стварања поверења у институције и реформе.

„Народна скупштина је спремна да организује наставак међустраначког дијалога. Предложио сам чак и конкретан датум – 1. март, али видећемо да ли ће тај термин одговарати свима“, казао је Дачић.

Разговор са Макалистером трајао је 45 минута, рекао је Дачић и навео да му је Макалистер честитао на томе како се у Србији спроводи вакцинација.

Такође, током разговора Дачић и Макалистер су разговарали и о европским интеграцијама Србије, а како је пренео председник парламента сагласили су се да је наставак европских интеграција пре свега у интересу грађана Србије.

Макалистер је поздравио све напоре који се улажу у наставак спровођења реформи, рад парламента, пренео је Дачић.

Председник Скупштине Србије је најавио и да ће у току данашњег дана заказати седницу Народне скупштине на којој ће главна тачка бити закон о социјалној карти, а која ће бити одржана за седам дана – у уторак, 9. Фебруара, преноси РТС.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала