Израелски дипломата: Најближи сарадник нам је Србија, али су нам блиски и Албанија и Македонија

© Sputnik / Vladimir AstapkovichЗастава Израела
Застава Израела - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2021
Пратите нас
Начелник за Балкан у Министарству спољних послова Израела Дан Ориан каже да би признање Косова могло краткорочно да нанесе штету односима са Београдом.

„Нема сумње да Србија ни из далека није срећна због тога. Косово је, како они кажу 'њихов Јерусалим'. Али они имају многе пријатеље који су признали Косово, почев од нас (Израела) до Француске, Немачке и многе друге. Ипак, биће неко време теже јер нам је Србија врло блиска“, рекао је Ориан који је и нерезиденцијални амбасадор у Северној Македонији, за независну америчку новинску агенцију „Медија лајн“.

Он је изразио уверење да ће Косово и Србија испунити обавезе које су преузели у Вашингтону и да знају шта је део договора, алудирајући између осталог на обећање Србије да ће преместити своју амбасаду из Тел Авива у Јерусалим.

Лидери Косова и Србије су 4. септембра 2020. у Белој кући, у присуству председника САД Доналда Трампа, потписали одвојене верзије споразума о нормализацији међусобних економских односа. Србија се једном од тачака обавезала да амбасаду у Израелу премести из Тел Авива у Јерусалим, а Косово на узајамано признавање с Израелом.

„Наш најближи савезник је без сумње Србија али ми такође имамо блиске односе са (Северном) Македонијом и Албанијом. Ми такође имамо блиске односе са Црном Гором“, рекао је Ориан говорећи о балканским земљама.

Он је односе са Босном и Херцеговином описао као коректне, објаснивши да то значи да су „добри, али не толико топли“ због Бошњака који су више под утицајем Турске и Ирана, а мање произраелски.

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић  - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2021
Дачић љут на Израел: Доћи ће јун, позивам муслиманске земље да повуку признање Косова

Израелско признање Косово сматра великим достигнућем, наводи агенција чије писање преносе израелски медији. Фарук Ајети, научни сарадник Аустријског института за међународне односе је подсетио да ниједна нова земља у последње две године то није учинила и да би сада потез Израела могао да их на то наведе. То мишљење дели и Грег Делави, бивши амбасадор САД на Косову.

Џонатан Фриман, стручњак за међународне односе са Хебрејског универзитета у Јерусалиму сматра да Израел има велике користи због нових веза са Косовом и Балканом у целини, укључујући чињеницу да то ствара нова тржишта за пољопривреду, енергију и инфраструктуру и да Израел добија „новог савезника у борби против исламског екстремизма, против Ирана“.

Он је подсетио да су Косово и Србија у Вашингтону сагласили да ставе про-ирански либански екстремистички Хезболах на листу терористичких организација.

„Сви добри економски кораци који се дешавају на Балкану су добри за нас и ми то видимо као споразум о стабилизацији Балкана, што је добро за сваког“, рекао је амбасадор Ориан, сложивши се с оценом Фримана да економски и политички стабилнија подручја мање могу користити они који прете безбедности Израела.

Бивши амбасадор Пољске у Украјини, стручњак за земље Балкана у Европском парламенту, Јан Пиекло међутим сматра да Косово и Балкан нису приоритет за Владу Израела и да има много важнијих ствари ближих тој земљи.

Приштина - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2021
Шамар за Приштину из Брисела: Наш став је јасан

Са тим се слаже и Остин Долер, гостујући професор у Центру Пен Бајден за дипломатију и глобални анганжман у Вашингтону, који мисли да земље Балкана немају велике користи од односа с Израелом и да то може да нанесе штету изгледима за њихово чланство у ЕУ.

Он је навео пример држава које су стале на страну Израела када је најављивао анексију дела Западне обале, чему се ЕУ оштро противи.

Према Долеру, приближавање Израелу за Косово сигнал је посвећеност САД, а у новим косовско-израелским односима се не ради о њима, већ о САД. Америчка умешаност у дијалог Косово-Србија био је неспретан покушај Трампове администрације да осигура победу у спољној политици пред председничке изборе у новембру.

Израел је настојао да се још више додвори тој администрацији, а Косову је као и раније био циљ да успостави што више дипломатских односа са што је више могуће земаља, каже он.

Што се тиче добрих односа Израела са неким земљама Балкана они су засновани на спасавању Јевреја током Холокаста у Другом светском рату. То је чинило становништво Србије, а исто важи и за Албанце, рекао је Фриман са Хебрејског универзитета.

„Израел је разматрао признање Косова годинама. Постојао је ту српски елемент који је оправдано тражио од нас да не предузмемо такав корак“, рекао је амбасадор Ориан, оценивши да је Израел на крају добио „пакет споразум“ који су му САД понудиле, а Србија и Косово најавили отварање амбасада у Јерусалиму.

Један од главних приоритета премијера Израела Бењамина Нетањахуа је да што више замаља отвори амбасаде у Јерусалиму и призна да је то главни град Израела.

За сада су то учиниле само САД и Гватемала, а Малави и Хондурс су обећали да ће преселити своје амбасаде из Тел Авива у тај град, преноси Б 92.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала