Руски дипломата позвао немачког колегу да „не мути“ око Крима: Хоћете карту да вам купимо?

© Sputnik / Артјом Житенев / Уђи у базу фотографија"Крим и Русија су заувек заједно", графити у Москви
Крим и Русија су заувек заједно, графити у Москви - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2021
Пратите нас
Први заменик представника Русије при Уједињеним нацијама Дмитриј Пољански критиковао је немачког колегу Кристофа Хојсгена који тврди да се на Криму „крше људска права“, одговоривши му да полуострво редовно посећују посланици Бундестага и да је Русија позивала и Хојсгена лично да дође и да се увери у неистину измишљотина.

На седници у Генералној скупштини УН, посвећеној „ситуацији на привремено окупираним територијама Украјине“ представник Немачке Кристофер Хојсген је изразио забринутост због судбине кримских Татара, који су, према његовим речима, изложени угњетавању на полуострву.

„Питам представника Русије зашто Русија не пружа приступ независним мисијама, посматрачима како би проверили ситуацију са људским правима на Криму“, питао је немачки дипломата.

Пољански је прекорио колегу због његовог „живописног жаљења“.

„Питајте ваше сународнике, укључујући и оне из Бундестага, који редовно посећују Крим. И ми и Кримљани смо и Вас лично позивали на Крим. Можда сте се само истрошили и алудирате на то да вам ми купимо карту? Па реците отворено, зашто мутите“, рекао је заменик сталног представника Русије.

Према његовим речима, много је лакше ширити бајке о ужасима на наводно окупираном Криму, док је, са друге стране, веома лако сазнати истину и уверити се у неистину тих измишљотина.

Пољански истиче да то сваке године чини око милион Украјинаца, који и даље одмарају на Криму и остављају позитивне утиске на друштвеним мрежама.

„Узгред говорећи, ако је данас оправдано говорити о било каквој окупацији, онда је то окупација коју чини мајданска Украјина над нормалном Украјином која је била отворена, пријатељска земља за нас, земља са заједничким вредностима и идеалима. Мајданско безумље и геополитичка схватања наших западних колега претворили су је у земљу националиста и противника Русије“, истакао је Пољански.

Седница у Генералној скупштини УН одржана је 23. фебруара. Низ западних делегација позвало је Русију да поштује Минске споразуме, иако Русија није учесница у тим споразумима.

Крим је ушао у састав Русије у марту 2014. године, након референдума одржаног после државног преврата у Кијеву. За уједињење са Русијом гласало је 96,77 одсто бирача Републике Крим и 95,6 одсто гласача Севастопоља. Украјина и даље сматра Крим својом привремено окупираном територијом. Према речима председника Русије Владимира Путина, питање Крима је затворено.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала