Губици електричне енергије у Србији и до 200 милиона евра годишње

CC0 / Pexels / Струја
Струја - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Укупна вредност садашњих губитака у струји износи скоро 200 милиона евра, од чега би оправдано било негде око 140 милиона евра. Крађу струје треба свести на минимум, стара бројила заменити новим, „паметним” и кренути с даљинским очитавањем потрошње.

Вест скупштинског Одбора за енергетику да су током 2019. године губици електричне енергије били већи до 11 одсто, што значи да термоелектрана „Костолац”, ради само за губитке, како је изјавио Дејан Поповић, председник Савета агенције за енергетику, поново је отворило питање инвестиција у „Електропривреду Србије”, али и ко прави и плаћа те губитке.

„Планирање смањења губитака је перманентан циљ дистрибуције“, казао је Поповић и навео да ће се увођењем паметних бројила губици свести на најмању могућу меру.

Мр Жељко Марковић, бивши директор у ЕПС-у, консултант за енергетику у „Дилоиту“, навео је да губици могу да буду мањи уколико се престане или сведе на минимум крађа електричне енергије, замене стара бројила новим паметним и крене с даљинским очитавањем потрошње струје.

Потребна је замена мерне инфраструктуре и замена постојеће, дотрајале мреже и улагање у њену изградњу и модернизацију.

„Уколико се узме у обзир тренутна цена електричне енергије по којој се уговарају годишње испоруке од око 56 евра по мегават-часу, укупна вредност садашњих губитака у струји износи скоро 200 милиона евра, од чега би оправдано било негде око 140 милиона евра. Што показује да постоји могућност да се уштеди око 60 милиона евра годишње“, рекао је Марковић за Политику.

CC0 / Pixabay / Губици у преносу и дистрибуцији струје су неминовни, али се правилним избором преносног и дистрибутивног електроенергетског система могу свести на разумну меру.
Губици електричне енергије у Србији и до 200 милиона евра годишње - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2021
Губици у преносу и дистрибуцији струје су неминовни, али се правилним избором преносног и дистрибутивног електроенергетског система могу свести на разумну меру.

„Увођење „паметних” бројила са могућношћу даљинског очитавања представља озбиљан вишегодишњи пројекат вредан стотине милиона евра, што представља велику инвестицију, па није за очекивати да ће се то урадити брзо. Важно је и да се поред улагања у мерну инфраструктуру, подједнако инвестира и у санацију и модернизацију електродистрибутивне мреже, јер ће се на тај начин осим смањења губитака умногоме побољшати и квалитет испоруке струје и смањити број кварова, што доноси добро и оператору и крајњем купцу, кроз смањење трошкова одржавања“, наглашава он.

Према његовим речима, губици у преносу и дистрибуцији електричне енергије представљају збир техничких и нетехничких губитака.

Први имају физичку димензију, јер приликом протицања струје кроз проводнике, услед њиховог отпора, долази до загревања, и одређени део електричне енергије која се преноси претвара се у топлоту.

Стога се губици у преносу и дистрибуцији електричне енергије не могу избећи, односно не постоји пренос и дистрибуција без техничких губитака, али се правилним избором преносног и дистрибутивног електроенергетског система они могу свести на разумну меру.

„Нетехничке губитке је у идеалном случају могуће елиминисати, јер они представљају губитке енергије због грешака у очитавању бројила, неисправности појединих мерних уређаја и крађе струје“, казао је Марковић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала