Амерички часопис: Зашто је Украјини потребан „Спутњик Ве“

© Sputnik / Владимир Трефилов / Уђи у базу фотографијаРуска вакцина против короне "Спутњик Ве"
Руска вакцина против короне Спутњик Ве - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2021
Пратите нас
Новинарка америчког листа „Нешенал интерест“ Лилијан Познер објаснила је зашто Кијев треба да купи од Москве вакцину против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V).

Ауторка чланка подсетила је да је Украјина, једна од најсиромашнијих земаља у Европи, била лоше припремљена за разарајући утицај епидемије ковида 19. У земљи је забележено 1,24 милиона случајева вируса корона, од чега је умрло 27 хиљада заражених.

Појава ефикасног препарата „Спутњик Ве“ за борбу против епидемије требало је да буде добра вест за Украјинце, али је Кијев забранио његову употребу, пише Познерова. Украјина је потписала уговоре са неколико добављача вакцина, укључујући кинеску компанију „Синовак биотех“, међутим, купљених доза има десетине милиона мање од потреба становништва земље.

Познерова је навела да Украјина озбиљно заостаје за осталим европским земљама по питању стопе вакцинације становништва.

„Њен почетак не слути на добро“, констатовала је новинарка.

Према њеном мишљењу, Украјина треба да пристане на употребу руског препарата. „Вакцина ‘Спутњик Ве’ заиста спасава животе... Украјински лидери морају да се фокусирају на чињенице“, закључила је она.

Премијер Украјине Денис Шмигаљ забранио је да се у Украјини региструју вакцине против ковида 19 развијене у Русији. Председник државе Владимир Зеленски признао је да народу не може да објасни одустајање од руских препарата с обзиром да у том тренутку Кијеву нико није понудио ништа друго. Руски лидер Владимир Путин истакао је да та земља има могућности да испоручи Украјину вакцину против вируса корона, али да је за то потребан захтев власти.  

Шеф политичког савета партије Опозициона платформа – за живот Виктор Медведчук је са своје стране изјавио да је одбијање Кијева да набави вакцину „Спутњик Ве“ кривично дело и да кривци треба да одговарају. Касније је Украјина ипак добила индијски препарат „Ковишилд“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала