Управа Суецког канала предлаже ново решење, заглављени брод под истрагом /видео, фото/

CC0 / Википедија/НАСА / Суецки канал
Суецки канал - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2021
Пратите нас
Управа Суецког канала (СЦА) разматра проширење јужног дела пловног пута који је прошле седмице блокирао огроман теретни брод "Евер Гивен", преноси Ројтерс.

Брод "Евер Гивен", дуг 400 метара, заглавио се 23. марта у јужном делу канала због пешчане олује и снажних ветрова који су смањили видљивост. Саобраћај је био блокиран шест дана, што је изазвало огромне поремећаје у глобалној трговини и губитке који се мере милијардама долара.

"Евер Гивен" је у међувремену преусмерен у језеро које раздваја два дела канала ради истраге.

​Управа истиче да ће и даље кроз канал пропуштати велике бродове, додајући да намерава да побољша капацитете за решавање проблема који би могли да се појаве у будућности.

"Покушаћемо да набавимо још два тегљача вучне снаге веће од 200 тона, 250 или 280", рекао је Ројтерсу шеф управе канала Осама Рабие.

Разматра се и набавка дизалице која би могла да искрца терет на висинама до 250 метара, рекао је Рабие.

У једном тренутку је управа разматрала да истовари сав терет са 400 метара дугог брода како би га олакшали и тако "одглавили" из обала канала, али су на крају одустали од тог плана јер нису имали ни времена ни потребну опрему.

Управа разматра и могућност проширења јужног дела канала, на подручју на којем се заглавио Евер Гивен.

"Ако треба проширити део дуг 250 метара, можда ћемо (на крају) проширити 400 метара. Наше процедуре су исправне, само желимо да побољшамо услугу“, рекао је Рабие.

Суецки канал поново је био на кратко блокиран ове седмице, када се нафтни танкер М/Т Румфорд "суочио са потешкоћама" на југу канала.

​Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала