Пет Албанаца се пријавило суду у Хагу за статус жртве бившег команданта ОВК

CC BY-SA 3.0 / wikipedia/Europol Headquarters / Седиште суда за ОВК налази се у бившој згради Европола у Хагу
Седиште суда за ОВК налази се у бившој згради Европола у Хагу  - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Пет особа албанске националности тврди да су жртве некадашњег команданта тзв. ОВК Саљиха Мустафе и тражи да им се и формално додели статус жртве у процесу који се против њега води због ратног злочина у логору, у селу Злаш на Косову и Метохији, у априлу 1999. године.

Прве четири особе које су прошле године аплицирале за овај статус одбијене су крајем фебруара, јер догађаји које су описале у својим захтевима не обухватају место и време за које се Мустафа терети оптужницом.

У новом, другом по реду извештају Службе за подршку жртвама Специјализованих већа Косова са седиштем у Хагу, који је данас објављен, та Служба је препоручила судији да прихвати захтеве нових пет особа, албанске националности и додели им статус жртве у процесу против Мустафе.

Такође препоручује судији да им додели мере за заштиту идентитета и безбедности, пренео је Танјуг.

У извештају се наводи да подносилац захтева под псеудонимом 06/05 тврди да је претрпео физичке и менталне повреде, док је подносилац 05/05 навео да је преживео менталну повреду.

Подносиоци захтева 07/05, 08/05 и 09/05 су Албанци, који, како се наводи, тврде да су директне жртве незаконитог притварања, окрутног поступања и мучења у притворском објекту у Злашу у релевантном периоду из оптужнице.

Сви они тврде да су претрпели менталну повреду, а 08/05 и 09/05 и физичку.

Нико од ових пет особа није поднело документацију о штети или повредама, наводи Служба и указује да су сви апликанти за статус жртве албанске националности, да говоре албански језик и живе на Косову. Сви такође тврде да су наводни злочини према њима извршени на истом месту - у Злашу.

Служба је затражила од судије да свима одобри заштитне мере путем редакције имена уз псеудониме које су већ добили, а како се информација о њиховом идентитету не би делиле са спољним светом.

Поред тога, Служба од судије тражи да им одобри и анонимност у односу на Мустафу и његовог браниоца, (тако да ни они, у овој фази поступка, не знају о којим је особама реч).

Мустафа је ухапшен 24. септембра и изручен Хагу где се налази у притвору и чека суђење по оптужници која га терети за појединачну кривичну одговорност и кривичну одговорност као претпостављени старешина за злочине које су од 1. до 19. априла 1999. године починили одређени припадници ОВК против лица заточених на имању у Злашу које је служило као затвор.

Он је негирао кривицу по свим тачкама оптужнице.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала