Русија о захтеву Прага за земљиштем које заузима руска амбасада: И Чешка има некретнине у Москви

© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2021
Пратите нас
Чешка страна има значајне некретнине у центру Москве, саопштило је Министарство спољних послова Русије као одговор на захтеве прашких власти да Русија врати земљиште у парку „Стромовка“, где се налази руска амбасада.
„Ако се Праг са својим посебно ревносним шефовима округа усуди да прибегне другачијем ‘инструментаријуму’, подсећамо да и чешка страна такође има значајне некретнине у области Тверске улице у руској престоници“, наводи се на званичном налогу Министарства спољних послова Русије на Телеграму.

Раније је шеф округа Праг 7 Јан Чижински изјавио да прашке власти траже од Русије да врати део градског парка „Стромовка“, који сада заузима руско дипломатско представништво у главном граду Чешке.

Премијер Чешке Андреј Бабиш саопштио је у суботу да је Праг сумњичи руске обавештајне службе да су одговорне за експлозију у складишту муниције у селу Врбјетице 2014. године. Истог дана, чешки министар спољних послова Јан Хамачек изјавио је да његова земља протерује 18 руских дипломата

У недељу су објављене реципрочне мере Русије. Амбасадор Чешке у Москви Витеслав Пивонка позван у Министарство спољних послова Русије, где је обавештен да је 20 запослених у чешкој амбасади проглашено за персоне нон грата и да они морају да напусте Русију у року од 24 сата. Руско Министарство спољних послова нагласило је да су изјаве о умешаности руских обавештајних служби у експлозију у Врбјетици апсурдне, неосноване и измишљене.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала