Амбасадор потврдио: Палестина покренула иницијативу, други корак је повлачење признања Косова

© SputnikКосово застава и градилиште
Косово застава и градилиште - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2021
Пратите нас
Амбасадор Палестине у Србији Мохамед Набхан потврдио је да је та земља покренула иницијативу у Организацији исламске сарадње (ОИС) да се замрзне чланство Косова због отварања представништва у Јерусалиму.

Уколико се предлог прихвати, то би могло да значи затварање представништава у Приштини, замрзавање уговора или повлачење признања Косова од стране чланица те организације.

Амбасадор је у разговору за Танјуг рекао да су одлуку Приштине да отвори представништво у Јерусалиму осудиле све земље чланице Арапске лиге и ОИС, али да би требало предузети конкретне кораке како би влада у Приштини знала како треба да се понаша на међународној сцени.

"Прекид сарадње, тј. замрзавање сарадње могло би да значи затварање амбасада уколико их имају у Приштини или ако имају неке уговоре да их стављају на лед. То значи доста тога", изјавио је Набхан.

Упитан да ли би то могло да значи повлачење признања независности Косова, амбасадор је одговорио потврдно и рекао да и то долази у обзир.

"Уколико Косово инсистира на томе што ради, то сигурно следи. То је други корак", рекао је амбасадор.

Набхан је подсетио да иако Косово није пуноправни члан ОИС, Палестина је од свих земаља чланица, њих 58 тражила да не отварају представништва у Јерусалиму будући да је и по резолуцији Савета безбедности УН 478 забрањено државама да премештају амбасаде или представништва у Јерусалим.

Како је објаснио Палестина је одлучујући фактор у ОИС-у будући да је сврха оснивања те организације био Јерусалим.

"Та организација постоји само из једног разлога, а то је Јерусалим. Ако неко крши то правило онда нема сврхе да постоји та организација. Зато ми имамо одлучујући фактор у тој организацији", рекао је он.

Протестант са заставом Палестине - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2021
Новости: Палестина тражи од исламских земаља да прекину односе са тзв. Косовом
Говорећи о ставу Палестине по питању признања Косово, он је казао да је и даље исти и да та земља не признаје Косово.

"Ми признајемо резолуцију 1244 и признајемо Србију у границама које су дефинисане у тој резолуцији. према томе ми још увек не признајемо Косово и то нећемо учинити у скорије време", истакао је амбасадор Набхан.

ОИС је основан 1969. године и у његовом саставу је 57 земаља, од којих је до сада 30 признало Косово.

О томе да ли су Албанци више добили или изгубили чињеницом да је Израел признао такозвану Републику Косово у емисији „Пророк“ говорио је Душан Пророковић:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала