Српски научник открива зашто жели да прими различите вакцине

© REUTERS / MARKO DJURICAВакцинација у центру у Нишу
Вакцинација у центру у Нишу - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2021
Пратите нас
Најбоље би било да у трећем кругу вакцинације, који ће сигурно уследити на јесен, примимо вакцину направљену на некој другој платформи од оне коју смо већ примили, јер тако ширимо свој имуни одговор на вирус, изјавио је данас микробиолог и професор Медицинског факултета у Крагујевцу др Дејан Баскић.

„Ја сам се вакцинисао „фајзером“ као и већина здравствених радника, али бих се ревакцинисао кинеском вакцином. Она јесте спорија, показала је да јој је потебно више времена за стварање заштите, али кинеска вакцина садржи цео мртав вирус и развија имуни одговор на све компоненте тог вируса, не само на онај чувени С протеин, а „фајзер“ вакцина је мој имуни систем припремила само на С протеин“, рекао је Баскић за ТВ К1, пренео је Танјуг.

Он је додао да већ постоје истраживања која показују да је кинеска вакцина боља одбрана од нових сојева вируса, конкретно од бразилског соја.

„Најбоље би било да у неком трећем кругу вакцинације на јесен примимо вакцину која је направљена на другој платформи. Тако ширимо наш имунски одговор да би био бољи“, рекао јe професор Баскић који је руководио истраживањем у Крагујевцу о ефектима вакцинације.

На основу прелиминарних резултата тог истраживања је закључио да је свака вакцина добра, и да грађани не треба да размишљају о томе да ли да се вакцинишу или не.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала