Наришкин: Санкције би могле претворити аверзију Руса према Западу у мржњу

© Sputnik / Владимир Трефилов / Уђи у базу фотографијаЗаставе Русије и Европске уније
Заставе Русије и Европске уније - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2021
Пратите нас
Русија санкције Запада доживљава као незаконите и понекад непријатељске акције, код грађана Русије би аверзија према западној политици могла да се претвори у мржњу, то се мора избећи, сматра директор руске спољнообавештајне службе Сергеј Наришкин.
„Ми их (санкције) доживљавамо као незаконите, прилично агресивне, а понекад чак и као непријатељске акције. Те санкције, наравно, утичу на свест становништва, обичних грађана, Руса. Али како раде? Прво, свака претња уједињује нацију. Наши грађани схватају да је то претња“, објаснио је Наришкин.
„Друго, из године у годину примећујемо да грађани Русије осећају све већу аверзију за западну политику према Русији. Овај пораст је веома значајан. И било би врло лоше када би та аверзија прерасла у мржњу. Тога се треба пазити“, рекао је Наришкин у интервјуу за „Би-Би-Си“.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2021
Лавров: Запад уводи тоталитаризам у међународне односе
Према његовим речима, све ово може да доведе до „негативних последица и значајне компликације међународне ситуације, што ће несумњиво утицати и на општи ниво безбедности и ниво стратешке стабилности“.
„Русија ће строго и доследно бранити своје националне интересе, али у оквиру међународног права“, нагласио је Наришкин.
Односи Русије и Запада погоршали су се након догађаја у Украјини и поновног уједињења Крима са Русијом. Осим тога, Вашингтон је више пута оптужио Москву за мешање у председничке изборе и хакерске нападе, што је довело до бројних антируских санкција, праћених контрамерама Кремља.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала