Откривени приоритети Пентагона у Србији: База „Југ“ код Бујановца и српски војници у Африци

© Фото : Министарство одбранеВојска Србије
Војска Србије - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Приоритет војне сарадње САД и Србије је даљи развој базе „Југ“ код Бујановца као главног центра за обуку по високим стандардима НАТО, опремање и обука специјализованих јединица Војске Србије попут инжењерије и санитета, као и подршка за учешће у мировним мисијама, каже шеф Америчке канцеларије за одбрамбену сарадњу потпуковник Александро Педраза.
Америчка канцеларија за одбрамбену сарадњу (ОДЦ) се бави сарадњом Војске Србије са Пентагоном, рекао је Педраза у интервјуу за портал Балканска безбедносна мрежа.
На питање шта је главни задатак ОДЦ у Србији рекао је:
„Обављамо све активности из домена билатералне одбрамбене сарадње са Србијом укључујући управљање фондовима помоћи које финансира влада САД попут Финансирања иностраних војски или фондова Глобалне иницијативе за мировне операције. Канцеларија такође реализује куповину одбрамбених артикала САД за Србију кроз програм Иностраних војних продаја, планира и пружа подршку српском учешћу у вежбама и активностима под вођством САД, подржава учешће САД у активностима под вођством Србије и управља програмима међународне обуке и образовања за студенте из Србије у САД или у Србији".
Он је навео да је новина у сарадњи америчка подршка Србији за размештање снага за специјалне операције у међународној мисији у Африци, док је заједнички рад у Центру за обуку за мултинационалне операције у бази „Југ“ добар пример помоћи и сарадње заснован на партнерству са Националном гардом Охаја.
Педраза је подсетио да је улога ОДЦ и управљање програмом државног партнерства са Охајом и да је у протеклих 12 година Канцеларија реализовала око 28 милиона долара директне помоћи Војсци Србије. 
Међународна војна вежба „Платинасти вук 21“ - Sputnik Србија, 1920, 03.06.2021
Код Бујановца почела међународна војна вежба „Платинасти вук 21“
„Управо сада помажемо у опремању чете српских инжињераца како бисмо подржали намеру Србије да их упути у међународне операције. Наша помоћ укључује скупоцену машинерију за инжињерце и обуку неопходну за коришћење опреме. До сада смо пружили око 6,7 милиона долара директне помоћи само бази „Југ“. У опрему спадају медицински симулатори, симулатори вожње, Хамвији, опрема за напредну обуку, симулатори за снајперисте и савремени систем мета за бојева гађања на полигону", навео је он.
Говорећи о сарадњи у области одбране између САД и Србије, Педраза је оценио да је Србија стручан и професионалан партнер.
„Надамо се унапређењу сарадње. Верујемо да можемо препознати области безбедносне сарадње засноване на заједничким безбедносним интересима. У њих спадају међународне и мировне мисије, повећана сарадња војних санитета, инжињерије, логистике и задаци из домена мировних операцијама без употребе смртоносних средстава“, рекао је он.
Падраза је указао да је у протекле две године спроведен обиман низ вежби у које спадају мултинационалне вежбе, вежбе из домена мировних операција и сајбер одбране, ваздухопловне операције трагања и спасавања, размена војних свештеника и друго.
„У интересу је и САД и Србије да извозе безбедност широм света, јер је природа глобалних мрежа међусобне повезаности таква да нестабилност једног места може брзо да утиче на друга. САД и Европа су у бољем положају када смо у могућности да заједно радимо у духу хармоније“, додао је Педраза.
Он је подсетио да су САД Војсци Србије раније донирале одређен број теренских возила Хамви у вредности већој од шест милиона долара и додао да је, у међувремену, Србија одлучила да уђе у директне набавке тог возила од произвођача, па ОДЦ више није укључен у те активности.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала