Комесарка ЕУ: Нећемо враћати мигранте у Србију

© Tanjug / Димитрије НиколићИзбеглице у Прешеву
Избеглице у Прешеву - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2021
Пратите нас
Европска унија не враћа илегалне мигранте у њихове земље порекла у оном броју колико би то могла на основу одбијених захтева за азил, али нема у плану да их шаље у Србију, изјавила је Илва Јохансон, комесарка за унутрашње послове и миграције ЕУ.
Напротив, како је рекла за РТС, циљ ЕУ је да Србији помогне да се илегални прилив људи смањи.
Упитана колико има истине у томе да ЕУ планира да дислоцира већину миграната и избеглица из тамошњих кампова у Србију, Јохансонова је одговорила:
„У томе нема нимало истине, нема погрешније ствари од тога. Оно што ми треба да радимо је да заједнички управљамо миграцијама“.
Како је објаснила, два и по милиона евра подршке коју је ЕУ доделила Србији је подршка подршка за мигранте који су већ овде, да се њима помогне, како би, рецимо, могли да се школују, да буду део друштва.
„Мислим да је фер да подржимо Србију у томе. Али то није једина подршка коју пружамо. Помажемо и земљама које су на путу којим мигранту долазе до Србије, као што гледамо како да помогнемо онима који треба да се врате у своју матичну земљу“, казала је она.

Србија поуздан партнер

Јохансонова је истакла да је Србија веома поуздан партнер када се говори о миграцијама, да има трезвен и реалан приступ том питању.
„Миграције нису нешто чега се треба плашити, али се миграцијама мора управљати. И нико то не може да ради самостално јер су миграције по дефиницији прекограничне. Зато морамо да радимо заједно. Европска унија и Србија, али и друге државе које се налазе на мигрантском путу“, рекла је европска комесарка.
Током боравка у Београду комесарка ЕУ састала се с председником Србије Александром Вучићем и присуствовала потписивању Уговора о подршци Европске уније у управљању миграцијама — Друга фаза унапређења прихватних капацитета, услуга заштите и приступа образовању.
Обишла је и мигрантске кампове у Обреновцу и Димитровграду, а са министром унутрашњих послова Александром Вулином договорила заједнички рад српске полиције и Фронтекса на границама Србије.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала